Radovi u središtu grada i iduća dva mjeseca

KRIŽEVCI – Iako je rok za završetak obnove i zapravo potpuno novog izgleda Trga Antuna Nemčića, a time i cijelog užeg središta Križevaca bio konac rujna, radovi će se ipak protegnuti i na iduća dva mjeseca. Jedan od glavnih razloga produženja roka, osim održavanja manifestacija tijekom kojih su radovi prekinuti, je to što je prostor ispred crkve svete Ane i Pavlinskog samostana, koji se nastavlja na Nemčićev trg, također morao biti prekopan radi zamjene vodovodnih i kanalizacijskih cijevi. K tome, crkva već ima potpuno obnovljeno pročelje, a na samostanskom se upravo radi, pa je gradskoj vlasti bilo logično urediti i tih 430 kvadrata prostora ispred njih i time zaokružiti izgled i tog dijela stare gradske jezgre. Također, ne manje važno je i to što rekonstrukcija, sada zasigurno teška više od 13 milijuna kuna, neće biti završena bez sadnje novog drveća na mjestima uklonjenih starih i bolesnih divljih kestena, a to se može raditi tek u studenom. A što se tiče preostalih desetak starih kestena, ni njihova sudbina izgleda još nije izvjesna.

Naime, gradonačelniku Branku Hrgu stručno povjerenstvo za održavanje parkovnog zelenila i drvoreda predložilo je da još nekoliko stabala bude uklonjeno, jer su bolesna i moglo bi doći do lomljenja grana i ozljeda prolaznika.
– Ti ljudi su mi doslovce rekli da ako je potrebno spremni su se javno izložiti i svim kritikama ili sutra svim pohvalama, ali da iza tih svojih riječi i stavova stoje, te da su ih spremni i napisati, rekao je Hrg.
Ustvrdio da do sada nije utjecao na mišljenje stručnjaka, pa ne kani ni ubuduće.
– Ja sam im odgovorio da nisam dao nalog ni za jedno drvo da se sruši, ali da nisam niti zabranio, da sam jednostavno uvijek tražio da struka kaže svoje mišljenje i da ga napišu, dodao je križevački gradonačelnik.

Stoga se povjerenstvo mora sastati i ponovno odvagnuti razloge za i protiv rušenja. Pri tom vrlo je vjerojatno da ako odluče poštedjeti kestene, to će im produžiti život za tek nekoliko godina, kada će se zbog bolesti, nametnika i oštećenja morati ipak otpiliti, ali tada, na temeljito uređenom Nemčićevom trgu uz znatno višu cijenu i dakako, kritike da su oštećeni tijekom radova. Ako pak budu srušeni odmah, križevačkoj vlasti kao i do sada neće nedostajati optužbi za ekocid i uništenje zelenih pluća grada.

Vezano

Komentari su zatvoreni.