Auto-Info: Hyundai i10 1.2 iLike

Hyundai i10, nasljednik malenog Atosa predstavljen je u drugoj polovici 2007. godine. Od predstavljanja do danas sitni i10 uspješno ispunjava sva očekivanja koja je pred njega stavio Hyundai. Testirani model izgleda ozbiljno i privlačno, pogotovo kada se sjetimo korejskog dizajna od prije par godina… Sprijeda prevladava nova maska motora i razvučena svjetla. Kako je karoserija povećana i proširena, i10 sada izgleda za klasu ozbiljnije, a tome u prilog ide i to što je auto snižen za 7 cm u usporedbi sa Atosom.

Unutrašnjost Hyundaija i10 je prostranija nego što smo očekivali. Iako je ovo najmanji Hyundai, iznutra gledano nemamo osjećaj da je tako. U biti, cijeli koncept dizajna interijera podređen je iskorištenju prostora za putnike. Za upravljačem nećete osjetiti klaustrofobiju. Istina jest da su sjedala manja nego u automobilima srednje klase, no uzmemo li u obzir namjenu ovog vozila, to se i10-ki ne može zamjeriti. Upravljač je podesiv jedino po visini, pa tako može doći do malo težeg namještanja idealne pozicije za upravljanje. Kokpitom uglavnom prevladava plastika koja je solidne izrade. Tijekom vožnje nema baš nervirajućeg pucketanja, a boljim pogledom na spojeve shvatili smo kako je završna obrada zapravo na nivou puno skupljih automobila. Ergonomija je očekivano dobra, kao u ostatku game. Straga ima mjesta za smještaj triju odraslih osoba. Malo će se morati stisnuti, ali moći će izdržati i do nekoliko stotina kilometara. S obzirom na prostranost kabine sigurno očekujete sićušan prtljažnik. Da, to smo i mi očekivali, ali smo se ugodno iznenadili vidjevši 225 litara velik gepek koji se spuštanjem stražnjih sjedala može povećati na čak 910 litara. Ta brojka stavlja i10-ku na sam vrh klase…

Mališan je bio opremljen vrhunskim 1.2-litrenim benzinskim motorom snage 78 KS. 118 Nm okretnog momenta sasvim je dovoljno da ovog gradskog šminkera do 100 km/h ubrza za 12,8 sekundi. U praksi to izgleda još bolje nego na papiru. Naravno, Hyundai i10 nije sportski automobil, ali mora mu se priznati da je živahan. Maksimalnu brzinu od 166 km/h uspjeli smo i u praksi postići, čak i 7 km/h brže. No, to sa punim automobilom ljudi i prtljage nećete uspjeti. Na otvorenoj cesti se ponaša odraslo. Bez problema može pratiti i veće automobile. Mali problem ipak su jači udari vjetra koji ga mogu malo zaljuljati. S druge strane, u gradu je mali i10 car. Dobro je savladao sve gradske prometnice bez muke, a i parkiranje zbog dimenzija i okretljivosti nije problem. Zamjerka ide malo većoj potrošnji koja je s obzirom na veličinu automobila malo previsoka. Gradskih 8 litara i otvorenih 5 na 100 kilometara trebali bi biti bar 20 posto niži.

Izvorno na Auto-Info.Hr.

Vezano

Komentari su zatvoreni.