Radi se i gradi no ne i najveći posao – vodovod

KALNIK – Unatoč krizi i besparici u Općini Kalnik pokušavaju ostvariti sve ili bar većinu planova zacrtanih u proračunu za ovu godinu. Tako je upravo u tijeku nekoliko poslova, a jedan od njih je otkup zemljišta na kojem će se graditi školska sportska dvorana.
– Zemljište se nalazi pokraj Osnovne škole, ukupne je površine oko 2.500 kvadratnih metara. U proračunu smo za otkup zemljišta osigurali 100.000 kuna. Tamo planiramo izgraditi dvodijelnu sportsku dvoranu. Projektna dokumentacija trebala bi biti gotova do kraja godine, izvijestio nas je načelnik Kalnika Božidar Kovačić.

Od prije mjesec dana stanovnici cijele općine imaju potpuno rekonstruiranu javnu rasvjetu. Stara rasvjetna tijela zamijenjena su novim, ekološki prihvatljivim lampama. Taj posao je koštao 317.000 kuna, u čemu je Općina sudjelovala sa 20%, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa 80%.
Također, traje realizacija tri programa obnove kulturne i sakralne baštine, među kojima i simbola Kalnika, utvrde iz 13. stoljeća. Na starom gradu Kalnik započeli su radovi sanacije zidova ulaznog dijela, za što je ove godine u općinskom proračunu osigurano 150.000 kuna. Sredinom idućeg mjeseca građevinci će se ponovno popeti na krovište crkve svetog Andrije u Kamešnici i nastaviti sanaciju i rekonstrukciju dijela iznad svetišta crkve, a ti će radovi koštati 80.000 kn. A središnja, župna crkva svetog Brcka u samom Kalniku dobit će novi krov na zvoniku. Vrijednost tih radova je 223.000 kn, za što će Općina morati izdvojiti 143 tisuće, jer je od Ministarstva kulture dobiveno tek 80.000 kn.

Ove godine nije bilo asfaltiranja cesta po Kalniku, no načelnik Kovačić naglašava da su ipak uspjeli razvoziti oko 3.000 kubika kamena na oko pet kilometara poljskih puteva. Ipak, jedan od ponajvećih komunalnih projekata u Kalniku morat će pričekati bolja vremena. Radi se o gradnji sekundarne vodovodne mreže koja bi pokrila prostor cijele općine, a za što očekivanih 5 milijuna kuna, zasad neslužbeno ali i vrlo izvjesno, neće biti uplaćeno i to unatoč već potpisanim ugovorima s Fondom za regionalni razvoj.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.