Filtriranjem vode Aqua natura reže troškove

Čišćenjem vode iz vodovoda poslodavci smanjuju izdvajanja za aparate za vodu

Kad se u uvjetima u kojima recesija u Hrvatskoj lovi svoj vrhunac već nakon manje od dva mjeseca operativnog poslovanja može pokazati popis od 80 klijenata, onda se doista može reći da je nekim projektima kriza dobra prilika. Naime, Aqua natura na hrvatsko je tržište izišla s inovacijom u segmentu tržišta aparata za filtraciju vode iz vodovoda, kojima klijentima nudi trostruku uštedu u odnosu na postojeće aparate s galonima.

Trećina tržišta

Pritom nije riječ o aparatima koji funkcioniraju na principu da vodi iz slavine uzimaju sve sastojake, nego filterima koji, priključeni na vodovodni priključak, iz vode skidaju sve štetne sastojke (klor, teške metale, nečistoće), ali joj ostavljaju izvorsku kvalitetu. Tako “polirana” vodovodna voda tankim plastičnim cijevima razvodi se prema aparatima. Aqua naturu je u partnerstvu (50:50) s engleskom tvrtkom Ebac, čiji je vlasnik John Eliott, najvećim europskim proizvođačem aparata za vodu, osnovao Zvonimir Petričević, svojedobno alfa i omega Bionature.

On je uvjeren da će za tri godine uzeti najmanje 30 posto tržišta aparata za vodu u galonima. “Naša je prednost velika troškovna ušteda. Prosječna cijena litre vode iz aparata s galonima je viša od dvije kune, dok kod nas stoji 1,25 kuna. Najam aparata za galonsku prodaju kreće se prosječno od 99 do 220 kuna tromjesečno, a na cijenu se još gradi i cijena vode u galonima. U našem slučaju klijent plaća samo fiksnu cijenu najma od 169 kuna mjesečno, što podrazumijeva ‘all inclusive’ uslugu.” Prema podacima koje iznosi, tržište EU je između ovih i klasičnih galonskih aparata, u odnosu na omjer 20:80 od prije tri godine, sad već podijeljeno pola-pola.

Nova tvornica

Njegov cilj je u roku od dvije do tri godine imati najmanje 2000 klijenata u Hrvatskoj, što će i opravdati početno ulaganje od pola milijuna eura. Između ostalih, suradnja je dogovorena s Auto Zubakom i Jadranskim osiguranjem. Dogovoreno je također da Aqua natura do kraja godine počne s radom u Srbiji. Plan Engleza bio je da tvornicu za proizvodnju aparata premjeste iz Engleske, a zahvaljujući Petričeviću, doći će u Hrvatsku. Nova tvornica trebala bi niknuti u Križevcima. Visina ulaganja koje će početi krajem godine procjenjuje se na 2,5 milijuna eura.

Trendovi

Segmentacija tržišta – Kao dobar poznavatelj tržišta vode iz galonskih aparata, Petričević procjenjuje da će doći do njegove daljnje segmentacije.

Količina i kvaliteta – Na tržištu će opstati samo najjači igrači, oni koji se mogu tući brendovima, količinom i kvalitetom, a ne smanjivanjem cijena, koje su već, u odnosu na početak razvoja, znatno pale, dok su troškovi jako rasli.

Isplati se kupiti – Petričević smatra da je idealno vrijeme za one koji misle prodati biznis prošlo, ali da je došlo vrijeme za kupce. (Poslovni dnevnik)

Vezano

Komentari su zatvoreni.