Mladi Ivan Višak vozi do svjetskih uspjeha

KRIŽEVCI – Svoj 16-ti rođendan dočekati na natjecanju svjetskog ranga vjerojatno je san svakog mladog sportaša, a križevačkom motociklistu Ivanu Višaku on se ispunio u češkom Brnu gdje je u sklopu Svjetskog prvenstva vozio Grand prix utrku za Veliku nagradu Češke. Među 36 ponajboljih svjetskih vozača u klasi 125 GP Ivan je zauzeo 28. mjesto, i to na motoru tek nešto mlađem od njega i k tome iznajmljenom. Naime, zbog nesporazuma sa svojim sad bivšim klubom, talijanskim Rumi teamom, Ivanov otac je, kada mu je sin pozivnicu za utrku Svjetskog prvenstva već imao u džepu, morao na brzinu pronaći novi motor.

– Došlo je do nekakve svađe sa tim Teamom Rumi, pa je tata na brzinu iznajmil motor u Mađarskoj. Nismo znali da je baš u tak u lošem stanju i 11 godina star. Išli smo ga isprobati na Panonia ringu u Mađarsku, da se malo priviknem na motor, da ne dođem baš ono kak se veli ko muha bez glave na stazu. I onda je to krenulo, dok sam izašel na stazu u Brnu nisam mogel vjerovati s kim se vozim. Prvi trening mi je motor sve slabije i slabije išel, a onda su oni to nekaj poslagali pa smo se uspjeli kvalificirati, kaže Ivan sada, kada su se dojmovi o prošlih burnih mjesec dana slegli.

Mladi križevački motociklist za utrku se kondicijski pripremao na našoj obali, trčeći 10 kilometara dnevno. Na svojem prvom nastupu u svjetskoj klasi biti 28. od 36 vozača u Višakovom slučaju znači da je za prvoplasiranim zaostao svega 35 sekundi, a 19 krugova na autodromu u Brnu, što je nešto više od 102 kilometra dužine, odvozio je s prosječnom brzinom od 140 na sat. Koliki je hendikep bio star motor, najbolje se vidjelo na ravnim dijelovima staze, gdje je postigao najveću brzinu 207 km/h, a ostali su imali od 215 do 220.

Prošle godine, kao 15-ogodišnjak Ivan Višak bio je najmlađi pobjednik regionalnog Alpe Adria kupa i prvak Hrvatske u klasi 125 SP. U skoroj budućnosti želja mu je nastupiti na utrkama njemačkog IDM prvenstva i zaraditi još neku pozivnicu za Svjetsko prvenstvo. Uz oca i brata zaljubljene u motore, Ivan je počeo voziti s pet godina, a na putu do zapaženih rezultata u dva navrata ispriječile su se ozljede.

– Na prvoj utrci na Grobniku jedan se Slovenac zaletel u mene, tak da sam završil u bolnici i dvije sezone sam imal tikove da se to ne ponovi. 2007-me u 10. mjesecu sam isto imal pad i teški potres mozga, pa je tata mislil da je s motorima gotovo. A onda se ipak sve to promijenilo i onda sam 2008. bil najmlađi prvak Alpe Adrie i prvak Hrvatske i tu počelo, ispričao nam je Ivan.
A sada glavna prepreka do idućih naslova prvaka Ivanu je novi motor, pa se nada pomoći sponzora, a možda i Hrvatskog motociklističkog saveza, koja je do sada izostala. (RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.