Dani hmelja u Gregurevcu

GREGUROVEC – U Turističkoj zajednici Općine Sveti Petar Orehovec prije pet godina odlučili su iskoristiti posebnost što se u njihovom naselju Gregurovcu nalazi jedini hmeljarnik u državi, pa su osmislili trodnevna događanja objedinjena u manifestaciju Dani hmelja. Tako će Gregurovec i njegova Hmeljarska zadruga iduća tri dana po peti put ugostiti brojne posjetitelje, a nakon njihovog dočeka, sutra u podne prvo im pokazati nasade, berbu i preradu svojeg pivskog začina.
– Tradicionalna demonstracija berbe zanimljiva je mnogima koji to još nisu vidjeli. Lani je u Gregurovec došlo puno zainteresiranih, jer je naš hmeljarnik jedinstven u Hrvatskoj, a i mnogi zapravo ne znaju kako izgleda hmelj, kako se bere i prerađuje u samom hmeljarniku, kaže predsjednik orehovečke Turističke zajednice Miljenko Štimac.

Drugi dan, subota, iako počinje poslijepodnevnim turnirom u malom nogometu, zapravo je posvećena folkloru. Navečer će nastupiti kuburaši iz Udruge “Barun Hellenbach” iz Marije Bistrice, potom slijedi igrokaz Područne škole Gregurovec te proglašenje najuređenijih kuća i dvorišta u mjestu, a zatim večer folklora. Nastupit će kulturno-umjetnička društva “Prigorec”, “Sveti Petar Orehovec”, “Križevci” i “Stjepan” iz Velikog Ravna. Večer će završiti veselim natjecanjem u ispijanju piva za dame i gospodu, koje u Gregurevcu počinje u subotu u 21 sat. Nedjeljni program manifestacije obilježit će Olimpijada starih sportova, koja počinje u 11 sati. Lovci će se natjecati u spremanju svojih specijaliteta, a navečer će najbolji i na olimpijadi i u kuhanju primiti nagrade, uz nastup glazbenika “Kaj scene”, “Podviničane” i “Lepe cajte”, te vatromet za kraj. (RKC)

Vezano

Komentari su zatvoreni.