Zvjezdarnica će biti malen korak za nas, ali veliki skok za Križevce

Večeras će biti teže locirati Jupiterove mjesece jer je dosta oblačno, no zato se evo naziru i Alkaid, Mizar, a i dio Kasiopeje

Antun Martinović (30) iz Križevaca nedavno je kupio teleskop i konzultirao astronomskog entuzijasta Ratka Matića (54), te se skupa s njim vinuo u promatranje neba. Već skoro mjesec dana večeri provode pod zvijezdama, a bili smo s njima u Selancu nedaleko grada, mjesta njihove najčešće “misije”.


– U 23 sata gase se svjetla kod crkve i onda je gotovo mrkli mrak, nužan za gledanje neba, jer za precizno uočavanje nebeskih tijela ne smije biti umjetnog osvjetljenja – upozorava Ratko, dok Antun namještava teleskop prema Jupiteru, određujući fokus.

– Ovaj teleskop povećava do 250 puta, što i nije puno, ali je zahvalno za višesatnu aktivnost. Cilj nam je večeras naći i neke od maglica iz tzv. Messierovih objekata – ističe Antun. Ratko je ponio i mape neba iz lipnja i prvih dana kolovoza, da bi svoje empirijske nalaze obojica potkrijepili i teorijskim pregledima, a o astronomiji se informiraju i iz stručnih časopisa i radijskih emisija.

– Najvidljiviji su večeras Vega u zviježđu Lire i Deneb u Labudu, jer su i “blizu”, oko 930 svjetlosnih godina, ali uhvatimo za vedre noći i objekte od 2 milijuna svjetlosnih godina – priznaje Ratko, a Tonč otkriva da za njihovih noćnih “pohoda” nisu bili nikome sumnjivi.

– Dva su nas pajdaša vidjela i pozvala da s njima pričamo o zvijezdama, a sve češće i u Križevcima nas pitaju kad opet idemo u gledanje neba.

Čitateljima poručuju da večeras pogledaju iznad sebe jer će oko ponoći biti kulminacija meteorske kiše, tzv. Perzeida ili suza sv. Lovre. Ratko podsjeća da je jučer bilo i točno 10 godina od zadnje potpune pomrčine Sunca vidljive u nas, dok Tonč najavljuje mogućnost da se u sklopu buduće Srednje škole Ivana Seljanca u bivšoj vojarni izgradi zvjezdarnica!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.