Auto-Info: Mazda6 CD125 TE

Nova Mazda6 atraktivna je limuzina srednje klase. Ovaj put na testu smo imali limuzinu sa četvorim vratima i sa 125 konja snažnim dizelskim srcem. Kako sam već na prošlom testu Mazde6 napisao, nova šestica je limuzina koja spaja odlične vozne karakteristike i atraktivan dizajn. To je ujedno i glavni argument za kupnju upravo tog modela u moru limuzina… Gledajući izvana, Mazda6 ne razlikuje se previše od već testirane Sport izvedbe. Prednji dio je potpuno identičan, dok je stražnji dio zahvaljujući sedan izvedbi modela produžen. Unutrašnjost se također nije mijenjala, a više o tome možete vidjeti na prethodnom testu.

Testirana Mazda6 došla nam je u ruke sa novim 2.2-litrenim turbo dizelskim motorom. Kako ovaj motor dolazi u tri varijante, mi smo testirali najslabiju „low Power“ inačicu sa 125 konjskih snaga i 310 Nm okretnog momenta. Novi common-rail sustav u ovom motoru koristi brizgalice sa 10 rupica (umjesto 6, kakve je koristio 2.0 motor) i elektromagnetske ventile bržeg odziva što rezultira većom snagom i nižom emisijom štetnih plinova. Novi agregat radi odlično, ne vibrira i nije toliko glasan kao prethodni. Ubrzanja i međuubrzanja su zapanjujuća s obzirom na snagu motora. Da nisam znao koliko konja ima, pomislio bih kako se radi o motoru sa minimalno 140 KS. S obzirom kako sam ju na testu agresivnije vozio, potrošnja je u prosjeku iznosila 7.5 litara na 100 kilometara. Veliki i brzi automobil sa takvom potrošnjom definitivno je dobra ponuda.

Propisanih 5.5 litara na 100 km teško ćete postići, ali moći ćete držati prosjek ispod 7 litara bez problema. Sprint do 100 km/h Mazda6 obavlja za 10.7 sekundi a postiže maksimalnu brzinu od 195 km/h. Iako brojke nisu baš impresivne, sam dojam u vožnji jest. Pritisak kojeg u leđima osjetite prilikom ubrzanja je dobar, a može se osjetiti u svim stupnjevima prijenosa. Pogonski agregat bio je uparen sa odličnim 6-stupanjskim ručnim mjenjačem. Ručica mjenjača je kratka, precizna i dozvoljava brze promjene brzina. U gradskom režimu vožnje automobil se ponaša kao i svi ostali. Nema nikakvih problema, a ovjes solidno upija neravnine. Pravi temperament šestice možete osjetiti van grada. Mazda6 oduvijek je bila vozački automobil, a sa aktualnom generacijom faktor užitka u vožnji dodatno je pojačan. Nešto tvrđe podešeno podvozje testirane Mazde osigurati će dobro držanje i brzo prolaženje kroz zavoje. Kod pretjerivanja javlja se blago predupravljanje koje neće izazvati paniku u kabini jer ga lako, kratkim pokretom upravljača možete ispraviti.

Više na Auto-Info.hr.

Vezano

Komentari su zatvoreni.