KRIŽEVCI – Nelojalna konkurencija koči uhodan posao

Još uvijek ima dosta žena koje kolače peku i prodaju na crno. Teško se probiti na tržište na kojem vladaju veliki lobiji i interesi – kaže Jasna

ŠOPRON – Jasna Tonković prije dvije godine odlučila je s receptom svoje prabake i izvornim okusom kalničkih štrukli pokrenuti posao na koji su mnogi u početku sumnjičavo gledali. Uz podršku obitelji te ulaganja od nekoliko stotina tisuća kuna njezini su štrukli i domaći kolači postali poslastica kojom se osim njezina supruga Marka te djece Josipa, Marka i Lee slade i mnogi Prigorci, Podravci pa i Zagorci.

Danas ima uhodan posao zahvaljujući kojem uredno otplaćuje kredit koji joj je bio potreban za opremanje prostora, ali ipak priznaje kako je o zaradi teško govoriti.
– Neko je vrijeme posao išao prilično dobro, ali sada je malo stalo. Dijelom je u pitanju kriza, ali i nelojalna konkurencija. Još uvijek ima dosta žena koje kolače peku i prodaju na crno. Teško se probiti na tržište na kojem vladaju veliki lobiji i interesi – rekla je Jasna o problemima s kojima se susreće.

Iako kvaliteta njezinih proizvoda nije upitna, kao ni njihova izvornost, zahtjevi potencijalnih kupaca, posebice velikih tvrtki vođenih prvenstveno profitom, ponekad se kose s njezinim načinom rada, razmišljanja i pristupa ovom poslu. Zahtjeve o promjeni veličine šrukli ili prijedlozi da se njezini proizvodi prodaju pod nekim drugim imenom, Jasna odlučno odbacuje.
– Stojim iza svojih proizvoda bilo da se radi o štruklima ili kolačima, jamčim kvalitetu svojim imenom i tu ne želim raditi ustupke – odlučna je Jasna dodajući kako su njezini prozvodi na kupnju, ali ne i ona.

Osim prabakinog recepta kojeg se drži bez iznimke, izvornost njezinim štruklima koje radi ručno, daju i domaće sirovine koje nabavlja u okolici Kalnika uvijek od istih ljudi kojima vjeruje. Domaćim okusom Jasninih proizvoda svi su kupci zadovoljni, ali nisu baš svi voljni i platiti tu kvalitetu.
– Neki kažu kako je preskupo, a ja im na to odgovorim neka probaju sami kupiti sir, vrhnje i sve ostale sirovine pa da ne računajući posao vide koliko će ih to stajati. Moji proizvodi od prvoga dana imaju istu cijenu koja se nije mijenjala unatoč činjenici da je sve ostalo već višestruko poskupjelo. Bilo bi dobro kada bi mogla zaposliti još nekoga, ali iako je to bilo u planu, trenutačno mi financijska situacija to ne dopušta pa još uvijek sve radim sama – rekla je Jasna.

Jedina su joj pomoć za sada kćerkica Lea koja je ponosno rekla kako će kad odraste biti kuharica te suprug Marko koji je iako radi kao policajac zadužen za moralnu i logističku potporu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.