Križevci – Hitno potreban još jedan vrtić

Trenutno je oko stotinjak djece za koju nema mjesta u vrtićima, a i postojeće grupe prevelike su za optimalan rad s djecom

Dječji vrtići na području grada ni ove godine neće moći udovoljiti svim potrebama te će dio djece ponovo ostati bez smještaja u neki od tri vrtića. Smještajni kapaciteti vrtića, od kojih je jedan u vlasništvu Grada, dok se rad ostalih sufinancira iz gradskog proračuna, problem je s kojim se ozbiljno odlučila pozabaviti i gradska vlast.
– Situacija oko smještaja djelomično me raduje zbog činjenice da ima toliko djece za upise u vrtiće. S druge strane, žalosti me da će velik broj djece ostati neupisan. Ne možemo žmiriti pred tom činjenicom i roditeljima koji imaju malu djecu već treba nešto poduzeti – rekao je gradonačelnik Branko Hrg o ovom problemu.

Analiza stanja u svakom od tri vrtića bit će prvi korak jer, prema riječima gradonačelnika Hrga, u vrtićima treba napraviti reda. Stroži kriteriji te jasnije liste prioriteta trebale bi omogućiti upis djeci čija su oba roditelja zaposlena i neophodan im je smještaj u vrtiće. Da je to tek privremeno rješenje te da bi svoj djeci trebala biti dostupna ovakva vrsta predškolskog odgoja, svjesne su i gradske službe. Trenutno je oko stotinjak djece za koju nema mjesta u vrtićima, a i postojeće grupe unutar ustanova prevelike su za optimalan rad s djecom.
– Intenzivno radimo na pripremama za osmišljavanje programa za izgradnju još jednog vrtića. Ovih dana izaći će javni poziv kako bi se pronašle mogućnosti privatnog partnerstva s tvrtkom ili osobom koja bi bila spremna izgraditi vrtić, a Grad bi sufinancirao smještaj djece. Moja je želja da vrtić ne gradi Grad, već bi se radilo o partnerstvu u kojem bismo mi dali zemljište i komunalnu infrastrukturu, a vjerujem kako zainteresiranih za gradnju ima – rekao je gradonačelnik Branko Hrg o mogućnosti izgradnje još jednog vrtića.

Prokušani model u kojem Grad pokriva dio troškova za svako dijete koje je smješteno u privatne vrtiće Zraka sunca i Svetog Josipa pokazao se dobrim te je želja da što prije bude izgrađen još jedan koji bi funkcionirao po istom principu.

Pri upisu u gradski vrtić prednost će imati djeca roditelja koji žive na području Križevaca. Tek kada bi ostalo slobodnih mjesta, mogla bi se upisati i djeca iz drugih mjesta, ali time da općine ili sami roditelji plaćaju punu ekonomsku cijenu smještaja.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.