Križevčanka Patricija po novo lice odlazi u Pariz

OPERACIJA

KRIŽEVCI – U subotu ujutro 17-godišnja Križevčanka Patricija Jambrec, u pratnji majke Tamare, leti zrakoplovom u Pariz na pregled k Danijelu Marchacu, jednom od vodećih svjetskih kirurga kostiju lica. Sa sobom nose i plastični model njezine lubanje, izrađen u Sloveniji, prema kojem će francuski kirurzi pripremiti operaciju.

Rupica u srcu
Patricija je učenica trećeg razreda Gospodarske škole za mljekarskog tehničara, a još od malena prošla je operaciju srca i tri operacije čeljusti, nepca i usnice. Rođena je s “rupicom” u srcu i deformacijom srednjeg i gornjeg dijela lica.

Prema opisu dr. Martina Jurline, maksiofacijalnoga kirurga, kod Patricije je nastao rascjep gornjeg dijela lica, što zahtijeva kirurški zahvat kakav se zasad još ne izvodi u Hrvatskoj.

HZZO zasad šuti
Stanje joj se u proteklih godinu dana pogoršalo jer je počela gubiti vid na lijevom oku, sve su joj češće glavobolje, a nekoliko je puta izgubila svijest.

– Profesor Daniel Marchac čeka nas na konzultaciji radi pripreme operacije koju je voljan izvesti već 17. srpnja – kazala je Patricijina majka, koja je ostavila posao konobarice da bi se mogla posvetiti kćeri.

Patricija Jambrec u društvu majke Tamare u subotu leti u Pariz na pregled k dr. Danijelu Marchacu, a ponijet će i plastični model njezine lubanje izrađen u Sloveniji
Patricija Jambrec u društvu majke Tamare u subotu leti u Pariz na pregled k dr. Danijelu Marchacu, a ponijet će i plastični model njezine lubanje izrađen u Sloveniji

Još ne zna koliko bi zahvat mogao stajati.
– Spominje se iznos između15.000 i 200.000 eura, sve ovisi o tome hoće li nam Francuzi izići u susret i izvesti operaciju besplatno. Ipak, vjerujem da ćemo nakon povratka morati prikupljati novac. Dosad nam je pomogla gradska uprava s 5000 kuna, a Hrvatska katolička misija u Parizu pronašla nam je smještaj i osigurala prevoditelja. U HZZO-u nam ništa ne obećavaju prije nego što dobiju mišljenje dviju referentnih klinika – kaže majka.

Patricija nam je priznala da se boji operacije.
– Pomaže mi slušanje glazbe – povjerila nam se ona, kazavši da vjeruje da će joj u prikupljanju novca pomoći i križevački glazbenici nekim dobrotvornim koncertom.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.