Direktorica ultimatumom želi spriječiti stečaj

PISMO Radnice križevačke Zelinke tražile pomoć Večernjaka 

– Mi smo vrijedni ljudi koji ne žele pristati na ucjene i ponižavanje, pa je naše strpljenje došlo do kraja. Želimo raditi, ali za taj rad želimo biti plaćeni navrijeme – u pismu Večernjaku poručuju zaposlenice križevačke tekstilne tvornice Zelinka, ogorčene što već četiri mjeseca ne primaju plaću, unatoč obećanjima direktorice Mare Loborec.


Ultimatum
Zadnje obećanje, a zapravo ultimatum, primile su faksom 15. svibnja nakon najave sindikalne povjerenice Đurđice Podolski i regionalnog povjernika Save Šmitrana da su radnice odlučne pokrenuti stečaj.

– Ako se to dogodi, uprava će obustaviti isplate plaća do otvaranja stečajnog postupka, a to znači da zajamčene zaostatke plaća mogu očekivati najranije u rujnu, poručila je direktorica. Pritom ih je upozorila da je uprava pred prodajom nekretnine u Križevcima, čime će se do 30. svibnja namaknuti novac za plaće. Ako se u tom roku one ne isplate, prijedlog za stečaj može se predati – obećala je direktorica.

Tvornica u Križevcima uskoro će biti prodana, a radnice upućene na posao u Sv. I. Zelinu
Tvornica u Križevcima uskoro će biti prodana, a radnice upućene na posao u Sv. I. Zelinu

Radnice joj nisu povjerovale i podnijele su Trgovačkom sudu u Zagrebu zahtjev za stečaj, u nadi da će ipak prije dobiti plaće.

– To neće odgoditi prodaju tvornice kupcu iz Francuske – kazala nam je M. Loborec. Potpisan je ugovor o kupoprodaji i kupac je već dao nalog o isplati kojim će se namiriti vjerovnici. Tvornica ne može opstati zbog troškova održavanja i zastarjelih strojeva. Građena je za 150 radnika, a radi ih upola manje. Svim zaposlenima jamčimo posao u tvornici u Sv. Ivanu Zelini – objasnila je direktorica Loborec.

Ne žele premještaj
Radnice time nisu oduševljene jer ni sada mjesecima ne dobivaju plaćene putne troškove ni za dolazak iz okolice Križevaca.

Sumnjaju i kako je direktorica njihovim novcem sponzorirala svoju predizbornu kampanju za načelnicu Konjščine.

 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.