Golemoviću određen 30-dnevni pritvor

RIJEKA – Na saslušanje pred Istražnoga suca Županijskoga suda u Rijeci Vlade Bosnera danas je ponovno priveden kontroverzni istarski poduzetnik Dražen Golemović (38) i troje njegovih suoptuženika kojima je u četvrtak bilo određeno 48-satno zadržavanje u pritvoru riječkoga zatvora. Saslušanja su obavljena u povodu USKOK-ova Zahtjeva za provođenje istrage u kojem se Golemovića i još osmero osumnjičenih tereti za veći broj kaznenih djela.

Radi se o djelima zloporabe položaja i ovlasti, poticanja na zloporabu položaja i ovlasti, protuzakonitom posredovanju te primanju i davanju mita. Svi četvero danas saslušanih odlučilo se na obrane šutnjom, a istražni sudac Bosener odredio im 30-dnevni pritvor po točki opasnosti od utjecaja na svjedoke. USKOK u svom zahtjevu Golemovića sumnjiči da je od ožujka 2008. do travnja 2009. godine u Poreču te na području Istre i Zagrebačke županije, u više navrata zatražio od drugoosumnjičenog policijskog službenika Nedeljka Mijošeka, a on potom od ostalih osumnjičenih da koristeći svoje položaje Golemoviću pribave neimovinsku korist.

Tako je petero policijskih službenika Golemoviću pribavljalo i davalo različite službene podatke do kojih inače ne bi mogao doći na legalan način. Radi se o dvojici pritvorenih policajaca, Nedeljku Mijošeku i Željku Mulleru (32), te Mijošekovoj supruzi Sonji Štević-Mijošek (39) i još dvojici djelatnika MUP, Anti Braliću (31) iz Zagreba i Ivici Šoštariću (29) iz Križevaca. Protiv njih troje postupak se vodi redovnim putem, odnosno oni nisu bili privedeni na riječki sud, a kako doznajemo tereti ih se za i „sitnije“ usluge poput pribavljanja nekih podataka poput JMBG-a nekih osoba ili podataka o automobilima, odnosno njihovim vlasnicima, te vožnjama u službenom automobili i slično.

U zahtjevu se nadalje navodi da je Golemović, uz posredovanje Mijošeka od petoprijavljenog carinika Silvana Legovića (37) također dobivao službene podatke do kojih nije mogao doći na zakonit način. Legovića se uz to sumnjiči i da je je u više navrata, opet uz posredovanje Mijošeka omogućio jednoj osobi da se okoristi pri uvozu većih količina robe bez carinskog nadzora i bez plaćanja poreznih i carinskih davanja. Općinskoj državnoj odvjetnici u Pazinu, Davorki Smoković na teret se stavlja da je na višekratno traženje Golemovića pristala i dogovorila sastanak s policijskim službenikom PU istarske zaduženog za rad u predmetu vezanom za poslovanje Golemovićeve tvrtke.

Smoković je za tu „uslugu“ od Golemovića na dar primila ogrlicu od bijelog zlata. Pročelnika Porezne uprave u Pazin, Elvisa Drandića također se sumnjiči da je na traženje Golemovića, od rujna 2007. do travnja 2009. godine, davao korisne informacije o pripremi i tijeku poreznog nadzora nad trgovačkim društvima u njegovu vlasništvu, te ga informirao o tijeku provođenja policijskih izvida nad njim i njegovim tvrtkama. Osim davanja navedenih podataka, sumnja se da je Drandić poduzimao i neke radnje u cilju sprječavanja daljnjih poreznih kontrola, a za navedene usluge Golemović mu je u lipnju 2008. poklonio skupocjeni televizor i glazbenu liniju.

Golemovića više ne terete za udruživanje radi počinjenja kaznenog djela

Najveća i dosta indikativna promjena u današnjem Zahtjevu za provođenje istrage u odnosu na kaznenu prijevu PU istarske jest ta da se Golemovića više ne tereti za kazneno djelo udruživanja radi počinjenje kaznenih djela iz čl. 333. Međutim, predmet i dalje ostaje u nadležnosti USKOK-a zbog djela davanja i primanja mita, a za osumnjičene je vrlo bitna i činjenica da je pritvor određen „samo“ zbog opasnosti od utjecaje na svjedoke što znači da će svi nakon što se saslušaju svjedoci biti pušteni da se brane sa slobode.

Svi prijavljeni: 1. Dražen Golemović (38), brani se šutnjom – PRITVOR; 2. Nedeljko Mijošek (41), policajac iz Poreča, brani se šutnjom – PRITVOR; 3. Sonja Štević-Mijošek (39), policajka iz Poreča, brani se sa SLOBODE; 4. Željko Muller (32), policajac iz Poreča, brani se šutnjom – PRITVOR; 5. Silvano Legović (37), carinik iz Kaštelira, brani se šutnjom – PRITVOR; 6. Ante Bralić (31), policajac iz Zagreba, brani se sa SLOBODE; 7. Ivica Šoštarić (29), policajac iz Križevaca, brani se sa SLOBODE; 8. Dubravka Smoković (50), tužiteljica u Pazinu, iznijela obranu i priznala – PUŠTENA; 9. Elvis Drandić (35), pročelnik Porezene uprave Pazin iz Vodnjana, iznio obranu – PUŠTEN

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.