Križevci kao Bizovačke toplice?

Križevci imaju šansu za razvoj geotermalnog lječilišta poput onog u Bizovačkim Toplicama, pokazali su rezultati ispitivanja bušotine geotermalne vode ‘Križevčanka 1’ na tamošnjoj Ratarni. Istraživanja su obavljena prošle jeseni, tijekom njih INA je iscrpila oko 3000 kubika vode, a prema riječima direktora njezine Službe za vodno gospodarstvo Mladena Škrleca na 1053 metra dubine praktički je postignuta temperatura od 84 stupnja.

– Po našoj procjeni temperatura u samom ležištu je negdje 87-88 stupnjeva, pa sa jednim intenzivnijim i dugotrajnijim crpljenjem, po našoj procjeni na ušću bi dobili negdje od 72 do 74 stupnja Celzijusa, izvijestio je direktor Škrlec u križevačkoj gradskoj upravi.

Voda takve temperature učinkovito se može koristiti jedino kroz više stupnjeva upotrebe, primjerice za grijanje staklenika i zgrada obližnjih poljoprivrednih škola, a zatim i za kupanje u toplicama. U sklopu izrade elaborata napravljena je analiza koja je potvrdila brojna ljekovita svojstva vode iz križevačkog podzemlja, pa otuda direktoru Škrlcu usporedba sa Bizovačkim Toplicama.

– To je u principu isti tip ležišta, vapnenac, na Bizovcu 4 temperatura je nešto viša a količina je cirka 300 kubika, kao i ova. Voda je sličnih karakteristika, s time da je tamo jako slana i definitivno se ne može, ili vrlo je štetno ispuštati je u vodotokove. Vaša voda je praktički na razini pitke vode i po toj komponenti bi mogla ići u vodotokove, napomenuo je Škrlec.

Upravo to buduću će eksploataciju učiniti značajno jeftinijom od one na lokaciji Lunjkovec-Kutnjak, naglasio je Škrlec, jer utiskivanje iskorištene vode natrag u podzemlje izuzetno je skupo. Direktor Sektora proizvodnje INA Naftaplina Vladislav Brkić potvrdio je da se već radi dokumentacija potrebna za ishođenje dozvole za probnu proizvodnju.

Koprivničko-križevačkom županu pak Darku Korenu među ostalim drago je što će križevačka topla voda na nestati kao političko pitanje, redovno potezano uoči svakih izbora. A križevački gradonačelnik Branko Hrg je zaključio:

– Mislim da je pred nama zajedničko djelovanje da se pronađu investitori i da se zajedno sa INA-om koja je vlasnik bušotine krene u daljnji posao da se ona proba staviti u funkciju.

Kolike su zalihe tople vode na istočnim obroncima Križevaca trebalo bi pokazati pokusno jednogodišnje eksploatiranje. Za sada je mjerenjem aktivnosti tricija utvrđeno da geotermalni izvor dolazi iz jedne podzemne zatvorene cjeline, poput lonca, a tek dužim crpljenjem može se saznati njegova veličina i količina tople vode.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.