Auto-Info: Toyota Land Cruiser V8 4.5 D-4D

Toyota Land Cruiser je vozilo koje je već toliko dugo da tržištu da vjerojatno ne postoji osoba koja nikada nije čula za njega. Naime, proizvodi se već šezdeset godina, a ovo je osma generacija (a VW se hvali sa „šesticom“). Kako god bilo, novi Land Cruiser V8 spaja dva svijeta, avanturistički s urbanim.

Već prvi pogled na ovo čudo otkriva njegove sposobnosti. Čim ga ugledate nećete moći zaustaviti divljenje i strahopoštovanje. Dužina od gotovo pet metara, širina i visina od skoro dva metra dovoljno su zastrašujuća za svakog prolaznika. Hmm… Čovjek bi pomislio kako se radi o kamionu… No, vratimo se mi dizajnu. Sprijeda gledano, jedino što ćete vidjeti jest ogromna maska motora i veliki farovi. Sa strane prevladavaju ravne plohe i široki blatobrani koji ovaj automobil još vizualno produžuju. Straga nema ništa neočekivano, velika svijetla i ogromna površina koja je ukrašena krovnim spojlerom. Da, već se po opisu može zaključiti kako Land Cruiser nije neki šminker i kako neće osvojiti nagrade za najbolji dizajn ali to kod ovog vozila nije niti bitno. Ono najvažnije ovdje jest automobil vrijedan 100.000 Eura sa kojim možete na bilo koji teren, a da ne zastanete. Uz sve navedeno, vjerujemo kako će vlasnici ovog modela znati cijeniti „odvojenost“ od vlasnika „fancy“ SUV-ova kao što je BMW X5, Mercedes ML ili Audi Q7.

Što se unutrašnjosti tiče, sve što možemo reći jest „wow“! Čim smo otvorili vrata zapitali smo se kako ući unutra… Ispod praga je smještena dodatna „stepenica“, a na A stupu ručica za koju se možete uhvatiti prilikom ulaska. Da, prava avantura. Kada smo sjeli u kožne fotelje, osmjeh se sa lica nije skidao. Cijenu od 100.000 Eura unutrašnjost Land Cruisera nekako opravdava. Koža, drvo, ukrasi, oprema,… Kvaliteta materijala i završna obrada na nivou su najskupljih pripadnika premium segmenta. Središnji tunel postavljen je visoko i na njemu je smješten veliki naslon za ruku ispod kojeg se skrivaju dva praktična pretinca. Ispred tunela, na središnjoj konzoli definitivno prevladava veliki „touch screen“ preko kojeg možete upravljati apsolutno svim funkcijama automobila. Uz sve funkcije, na njemu se prikazuje i slika kamere za vožnju unatrag. Iako je sve glomazno i puno tipki, ergonomija je na najvišem nivou. Na nivou je i komfor kojeg pruža Land Cruiser. Bez obzira na to jesam li sam u automobilu ili vozim cijelu nogometnu momčad straga, prostora ima dovoljno. Tome u prilog ide i pomična stražnja klupa. Naravno, kada već ima prostora u kabini trebali bi naći i dovoljno prostora u prtljažniku. 701 litra zapremine je i više nego dovoljno, čak i za «češki» način ljetovanja. Dakle, moja reakcija nakon detaljne inspekcije unutrašnjosti je pozitivana. Toyota je sa Land Cruiserom V8 zakoračila daleko u Premium segment, što vrhunskom opremom, što vrhunskim materijalima, što cijenom.

Ispod ogromnom poklopca motora sigurno očekujete nešto moćno… To ćete u ovom slučaju i naći. Naime, ispod se skriva brutalni 4.5-litreni V8 dizelaš koji razvija 286 konjskih snaga. Uz 650 Nm okretnog momenta ovu zvijer uspjeli smo do 100 km/h ubrzati za nevjerojatnih 9 sekundi. Pitate se zašto je 9 sekundi nevjerojatno za toliko snažan automobil? Zaboravili smo napomenuti kako Land Cruiser V8 teži čak 2690 kg. Pohvalna je činjenica kako se sa njim može izvući iz svakojakih situacija uz lagani pritisak na papučicu gasa. Dobru podršku vozaču daje izvrstan automatski mjenjač. Nije lijen mijenjati stupnjeve prijenosa, a prilikom „kick down-a“ optimalno izračunava u koji stupanj prijenosa treba prebaciti. Iako se na početku činilo kako ću se u ovom stroju voziti kao na brodu, to očekivanje mi se nije ispunilo. Ovjes je mekan, ali prilikom bržih ulaženja u zavoje karoserija se ne naginje onoliko koliko sam očekivao. Sve zahvaljujući KDSS-u (Kinetic Dinamic Suspension System), hidrauličkom sistemu podešavanja stabilizatora koji smanjuje naginjanje vozila. Uz dobro držanje u zavojima asfaltske, ali i terenske neravnine nisam osjetio niti najmanje. Sada, kada sam napisao većinu važnijih karakteristika dolazim do posljednjeg bitnog podatka. Potrošnja! Nemalih 22 litre po gradu nekako se čini puno, no kada sam napravio nekoliko stotina kilometara mješovite vožnje, potrošnja je u prosjeku iznosila respektabilnih 13 litara. To jest niska potrošnja za ovakvu “pilu”.

Više na Auto-Info.hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.