Zvijeri su već dugo svuda iznad nas

Prvi put izvan Zagreba, gdje je naišla na odličan prijam i čuđenje publike, s jednakim je reakcijama izložba fotografija Vodič kroz fantastični bestijarij Europe i Hrvatske prošla i u Križevcima. U Klubu kulture je bilo postavljeno više od 60 fotografija s prizorima lavova, zmajeva, guštera i drugih zvijeri, koje krase pročelja starih zgrada, palača, crkava.

 


Snimili su ih, putujući Europom od Virovitice do Danske, naš profesionalni fotograf Bernard Čović i danski majstor videa i zvuka Jesper Hedegaard Petersen, koji su si u zadatak dali proći 3000 kilometara biciklom, i putem “uloviti” bestijarije.

 

Vodeći publiku u Klubu kulture kroz videoprezentaciju svoje turneje Europom, dvojac je govorio o svakakvim čudesima na koja je nailazio, ne samo na objektima, već i među ljudima, dobivši priliku upoznavati i kulturu i običaje Austrijanaca, Mađara, Čeha, Slovaka, Nijemaca, Danaca, ali i samih Hrvata. Cjelokupni je projekt nastao u produkciji zagrebačkog Studija Artless. Dio toga “blaga” Bernard i Jesper izložili su i u Križevcima, gdje su građane upoznali sa značenjem bestijarija kao prikaza mitskih likova, čuvara objekata.

Time su i Križevčane podsjetili da i u njihovoj sredini ima sličnih stvari, za koje je dovoljno podići glavu i uvjeriti se da postoje na povijesnim objektima.

Najčešće su ih postavljali arhitekti, kao pečat cijelom objektu, a u Križevcima ih najviše ima na zgradi Hrvatskoga doma, dovršenoj 1914.

Arhitekt Stjepan Podhorski se služio onim što je, može se reći, bio modni detalj onoga vremena, pa su i beštije na Domu ipak samo kalupi iz radionica domaćih ili stranih majstora, a ne originalne zamisli kakvih ima samo kod nas.

Da nije bio u posljednji čas spriječen stići u Križevce, o bestijarijima bi predavanje održao i Željko Zorica, autor koji je Čovića i Petersena i potaknuo da se biciklima otpute u bestijalni pohod, te čovjek koji radi studiju o svim bestijarijima u Hrvatskoj. 

No, njegovo je gostovanje najavljeno možda već za ovu jesen. U nedostatku takva stručnog pregleda Križevčanima je ostalo komentirati simboliku tih bića, a možda se dati i u potragu za njima po gradu…

Vezano

Komentari su zatvoreni.