Državni arhiv u Križevcima dobio lokacijsku dozvolu

Iako ne brzinom kakvu u Križevcima mnogi priželjkuju, priča o uspostavi državnog arhiva za našu županiju ipak ide prema uspješnom okončanju. Na adresu gradske uprave stigla je lokacijska dozvola za rekonstrukciju i promjenu namjene građevine bivše sinagoge u područni arhiv, a istovremeno, kaže gradonačelnik Križevaca Branko Hrg, pripremaju se natječaji za glavni projekt.
– Glavni projekt će biti u dva dijela. Jedna građevinska dozvola bit će vezana uz unutarnje uređenje, znači rekonstrukciju i prenamjenu prostora za potrebe državnog arhiva, dok će druga biti za vanjsko uređenje odnosno vraćanje zgrade u oblik nekadašnje sinagoge, objasnio je gradonačelnik Hrg.

Očekuje da će građevinske dozvole biti izdane do lipnja, nakon čega slijedi raspisivanje natječaja za izvođenje radova. Do kraja godine trebao bi biti uređen veći dio zgrade te bi se u nju polako počela unositi arhivska građa. Za to je u gradskom proračunu rezervirano 1,5 milijuna kuna. Iduće godine na red bi došli vanjski radovi, uređenje fasade.
– Planiramo da bi arhiv trebao biti kompletno završen i biti u punoj funkciji otprilike polovicom naredne godine, rekao je B. Hrg.

Križevački gradonačelnik ponovno je naglasio da će se u Križevce seliti građa koja pripada križevačkom kraju, dok bi u Koprivnici i dalje ostala ispostava arhiva. Recimo i da je postupak službene registracije državnog arhiva završen, a za vršitelja dužnosti njegovog ravnatelja imenovan je profesor povijesti Ivan Peklić. Uskoro bi Ministarstvo kulture trebalo raspisati natječaj za redovnog ravnatelja, koji će u novoj ustanovi raditi sa još 10-12 zaposlenika.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.