Ustrijelio jelene vrijedne 240 tisuća kuna

Okrivljeni Mladen J. kazao je da mu je nakon odstrela bilo žao mesa pa se kasnije vratio po ubijene jelene

KRIŽEVCI – Mladen J. (42) iz Ruševca nepravomoćnom je presudom Općinskog suda u Križevcima zbog nezakonitog lova i teške krađe kažnjen na godinu i tri mjeseca uvjetnog zatvora s četverogodišnjim rokom kušnje. Okrivljeni Mladen J. početkom srpnja prošle godine u šumi Matak između Svetog Petra Čvrsteca i Povelića bez položenog je lovačkog ispita, dopuštenja lovoovlaštenika i tijekom lovostaja puškom M-48 odstrijelio dva jelena stara pet i osam godina. Odstrijeljenu je divljač uzeo i zadržao za sebe bez znanja i odobrenja vlasnika, čime je oštetio Lovačko društvo Sveti Hubert za 239.227 kuna.

Okrivljeni Mladen priznao je počinjeno kazneno djelo. Sutkinji Sijani Jagar – Grloci na glavnom ročištu branio se kako se od Domovinskog rata osjeća sigurnijim uz oružje. Rekao je da je početkom srpnja u šetnju šumom ponio pušku bez ikakve namjere za protuzakonitim lovom. Kada je ugledao jelene, prepao se i zapucao iako nije bio svjestan zašto je to učinio. Potvrdio je da je nakon odstrela otišao, ali se kasnije vratio traktorom jer mu je bilo žao mesa. Nakon toga je u blatnom kanalu sakrio pušku koju je policajcima sam kasnije pomogao potražiti. Tijekom suđenja branio se i poremećenom svijesti tijekom počinjenja kaznenog djela zbog nezaliječenih ratnih iskustava, što sutkinja nije prihvatila jer o tome nije postojala nikakva liječnička dokumentacija.

Na sudu je svjedočio i Milan Podhraški, predsjednik Lovačkog društva Sveti Hubert iz Križevaca, koji je kazao da je samo rogovlje ustrijeljenih jelena vrijedno 200 tisuća kuna, da je šteta velika jer nijedan lovac ne bi ustrijelio takvu plemenitu divljač ponajviše zbog prevelikih troškova odstrela. Podhraški je u svjedočenju objasnio da je za odstrel takvog jelena potrebna posebna dozvola i da u skupnom lovu odstrel takvog primjerka nije dozvoljen. Kako je okrivljeni Mladen meso pohranio u svoje i tuđe škrinje, sutkinja Jagar – Grloci nedvojbeno je utvrdila da se mesom želio okoristiti. Nakon završetka kriminalističke obrade meso i rogovlje kao trofej su vraćeni oštećenom lovačkom društvu koje je zbog utvrđivanja razlike iznosa u cijeni rogovlja i mesa na sudu upućeno na građansku parnicu.

Vezano

Komentari su zatvoreni.