U školama se premalo uči o zaštiti okoliša

Studentice Olga Razum i Dunja Vitković za diplomski su rad na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima provele istraživanje među studentima VGU i Visoke poslovne škole u Koprivnici, želeći spitati koliko im kolege razmišljaju o utjecacju svojeg djelovanja na okoliš i kakvi su im stavovi u vezi zaštite okoliša.

– Došli smo do rezultata da su studenti poljoprivrede ekološki obazriviji od ekonomista, što je i očekivano obzirom na studij – napominje Olga, koju njena mentorica prof. agrarne sociologije Sandra Kantar dopunjuje tvrdnjom da je anketirano 312 studenata obje ustanove, tj. 80 posto svih studenata, te kako rad zapravo slovi kao prva ekološka anketa u regiji, što bi mogao biti uvod u nova istraživanja odnosa čovjeka i prirode.

– U 33 pitanja mjerili smo između ostaloga i koliko studenti odlažu otpad, sortiraju li ga, koliko sami rade na očuvanju okoliša. Ustanovljeno je da ih tek pet posto redovito odlaže otpad na zelene otoke – napominje prof. Kantar.

Radeći na ovom ekologijskom istraživanju studentice su zapazile da su kolege sa sela više skloni kompostiranju nego oni u gradu. Zajedničko je pak svima da su ekološki osjetljivi samo kad ih se za to pita, odnosno na deklarativnoj razini, ali da se u stvarnosti malo njih doista tako i ponaša. Prof. Kristina Svržnjak, koja je također sudjelovala i prikupljanju podataka, ističe da je kod nas zapelo na odgojnoj komponenti, pa su obje stručnjakinje i netom diplomirana Olga stava da se i u programima i planovima srednjih škola više vremena treba posvetiti upravo učenju o djelovanju čovjeka u prirodi, obzirom na to da je ljudska vrsta najveći onečišćivač okoliša.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.