Auto-info: Novi Peugeot 308 SW 1.6 HDI 110 Premium


Peugeot 308 nasljednik je dobro poznate 307-ice. Ne izgleda samo bolje, već se i bolje vozi. Kako tu stoji SW inačica popularnog kompakta pročitajte u nastavku testa.


Peugeot 308 SW predstavlja sve popularniji segment u Europi, segment prostranih i praktičnih karavana prihvatljive cijene. Karavanska izvedba 308-ice produžena je za 22 cm. Ono dobro pri tome je produženje međuosovinskog razmaka za 10 cm što pridonosi komforu, ali i jednoj zanimljivoj opciji u ovom segmentu – trećem redu sjedala. Dobro ste pročitali, Peugeot 308 SW dostupan je opcionalno sa trećim redom sjedala.


Prednji kraj ovog modela preuzet je sa «obične» 308-ice, dok je stražnji kraj nanovo napravljen. Neki će reći kako je stražnji dio čudan, preglomazan, dok će neki reći da je 308 SW najskladniji karavan u klasi. Mi možemo zasigurno reći kako je jedan od najfunkcionalnijih u klasi.


Iznutra gledano sve nas podsjeća na standardni 308, no kada dignete pogled prema gore uvidjet ćete veliku razliku… Testirani Peugeot 308 SW bio je opremljen panoramskim krovom koji nas je oduševio jer sa toliko svjetlosti unutar automobila jednostavno ćete se osjećati bolje. Okrenete li svoj pogled prema natrag, vidjet ćete tri odvojena sjedišta koja se mogu preklopiti i podići kako bi se dobila ravna podnica. Obujam prtljažnika od 573 litre diže 308 SW na drugo mjesto u klasi. To je dovoljno za sve potrebe jedne prosječne obitelji. Oni kojima ni to nije dosta mogu obujam povećati na 1736 litre već spomenutim preklapanjem sjedala. Pogled na kokpit također oduševljava. Lijepo izgleda i pregledan je. Ergonomija je i u ovom modelu na najvišem nivou. Na najvišem nivou su i korišteni materijali koji daju dojam kao da sjedite u automobilu više klase.
Materijali su mekani i ugodni na dodir, a završna obrada je na zadivljujućoj razini. Mjesta ima dovoljno i sprijeda i straga, jedino je kolo upravljača nezgodno postavljeno jer gornji dio ometa pogled na instrumentalnu ploču. Francuska udobnost dostupna je i u ovom modelu.
Peugeot 308 SW, iako je malo tvrđe podešen, dovoljno je udoban i za dulja putovanja bez umora ili bolova u leđima. Spomenuti tvrđi ovjes poboljšava vozne karakteristike, ali o tome ćemo nešto kasnije… Vozilo i iznutra i izvana djeluje masivno. Nije ni čudo uzme li se u obzir težina od 1.5 tona. Sigurnost je u ovom obiteljskom automobilu na posebnom mjestu. Uz veliku solidnost i dobro obloženu karoseriju, 308 SW bio je opremljen sa šest zračnih jastuka koji uvelike povećavaju razinu sigurnosti.


Testirani model bio je opremljen 1.6-litrenim Common-rail dizelašem snage 109 KS sa 240 Nm okretnog momenta dostupnim od 1750 okr/min. Ovaj motor razvijen je u suradnji sa Fordom, a dolazi i u izvedbi sa 90 KS. Poletnost i odlične performanse nisu glavni adut ovog motora, već uglađenost i štedljivost. Spomenuti agregat bio je uparen 6-stupanjskim ručnim mjenjačem. U toj kombinaciji vozilo se može do 100 km/h ubrzati za 11,9 sekundi, a dostiže maksimalnu brzinu od čak 185 km/h. Na gradskim prometnicama 308 SW ponaša se odraslo. Velika masa pridonosi čvrstoći na neravnim prometnicama, a tvrđi ovjes i 10 cm duži međuosovinski razmak osiguravaju lagano prolaženje kroz zavoje. Pohvale vrijedan je upravljač koji odlično prati sve zamisli vozača. Vrlo je direktan i nije previše mekan. Odlično je odmjeren za sve vrste prometnica. To se za mjenjač nažalost ne može reći. Dobro, nije baš tako loš kako se sada čini, ali bio bi puno bolji kada ne bi «štekao» prilikom naglih promjena brzina, pogotovo iz druge u treću brzinu. Smatramo kako je krajnje vrijeme da Peugeot ovaj nedostatak ispravi. Ipak se ovaj problem javlja već nekoliko godina zaredom u svim modelima sa ručnim mjenjačem. Kako god bilo, kombinacija 6-stupanjskog mjenjača i 1.6-litrenog motora je svakako dobitna. Prosječna potrošnja od 6,5 litara koliko je iznosila na testu vrlo je pohvalna, uzme li se u obzir teška desna noga, ali i 1.5 tona teški automobil… Naime, ukoliko je vaša noga lakša od naše, mogli biste potrošnju spustiti i ispod 6 litara na 100 km.

Više na Auto-Info.hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.