Policija ne diskriminira branitelje oboljele od PTSP-a

Medijski napisi da policija šalje branitelje na izvanredne liječničke preglede jer boluju od PTSP-a i da bi zato mogli izgubiti vozačke dozvole u PU Koprivničko-križevačkoj je poprilično uzburkala duhove jer je ona navodno vodeća u Hrvatskoj po broju takvih naloga. U policiji odbacuju te tvrdnje i kažu da provode Zakon o sigurnosti prometa na cestama te da im nije bitno boluju li te osobe od PTSP-a, rekao je glasnogovornik Dražen Laljek:
– Prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama liječnici su obavezni obavijestiti PU odnosno PP ako se na liječničkom pregledu ili tijekom liječenja utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invalidnost radi koje više nije sposoban sigurno upravljati vozilom. Provodeći svoju zakonsku obavezu nadležni liječnici su PP Križevci uputili obavijest za 28 osoba. U tim obavijestima su imena i prezimena osoba, ali ne i podaci o liječničkoj dijagnozi, niti je u njima naveden braniteljski status.

Policija je isto tako obavezna te vozače poslati na izvanredne zdravstvene preglede, što su križevački policajci i učinili i stoga ih se bez osnove proziva, kazao je Laljek. Policija pri tome zbog liječničke tajne ne utvrđuje tko od čega boluje, a od 28 osoba s križevačkog područja koje su poslane na dodatne zdravstvene preglede bilo 17 vozača, izdvojio je Dražen Laljek i nastavio:
– U istom su postupku tijekom 2008. godine 72 osobe dobile poziv na izvanredni zdravstveni pregled, od čega njih 26 na području Križevaca, 15 na području Đurđevca i 31 na području Koprivnice. U 35% slučajeva se radilo o vozačima koje su nadležne komisije proglasile trajno ili privremeno nesposobnima upravljati vozilima, ili smiju voziti uz određena vremenska ograničenja.

Laljek je na kraju naglasio kako u PU Koprivničko-križevačkoj žale zbog toga što se u dijelu medija za njihov rad tvrdi da je usmjeren protiv branitelja oboljelih od PTSP-a.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.