Manjak doktora najviše je izražen u selima Koprivničko-križevačke županije

BRIGA ZA ZDRAVLJE Hoće li križevački pacijenti ostati bez liječnika?
       
Gradu Križevcima nedostaju liječnici primarne zdravstvene zaštite pa dvoje koji su ove godine stekli uvjete za mirovinu ostaju još raditi dok im se ne nađu zamjene.

Liječnici-putnici
No, nije točno da Hitna medicinska pomoći u Križevcima ostaje bez liječnika, iako je jedna liječnica najavila odlazak jer zaposlit će se novi kolega i od Nove godine opet će biti popunjena ekipa od pet liječnika, kazala nam je danas ravnateljica Županijskoga doma zdravlja Terezija Kolar.

Istina, i na području naše županije stalno nedostaju liječnici primarne zdravstvene zaštite, što i nije toliko izraženo u gradovima, koliko u terenskim ambulantama na selima. Situaciju spašavaju liječnici koji putuju iz Zagreba, najviše u Križevce i Koprivnicu. Gradska vlast u Križevcima vjeruje da bi ih se moglo privući ponudom stana, za što se već zanima i jedan bračni par liječnika voljnih doseliti ovamo, kaže gradonačelnik Branko Hrg.

Predsjednik Upravnog vijeća županijskoga Doma zdravlja, inače gradonačelnik Đurđevca Mladen Roštan, smatra pak da stan nije presudan za zapošljavanje mladih liječnika koji radije odlaze u bolnice nego u manja mjesta kao što su Križevci i Đurđevac, gdje također nedostaje liječnika primarne zaštite. Predsjednik udruge privatnih poslodavaca dr. Željko Bakar iz Svetog Ivana Žabna upozorava na nezavidan položaj primarne zdravstvene zaštite, što će se još više otežati reformom zdravstva.

Ucjene pacijenata
-Kao liječnici primarne zdravstvene zaštite preopterećeni smo brojem pacijenata koji nas nerijetko i ucjenjuju, pa čim ih zaboli glava traže magnetsku rezonanciju, a ako im ne odobrite hoće svoj karton da promijene liječnika, kaže Bakar. Napominje da bi trebalo primjereno riješiti financiranje zapošljavanja mladih liječnika u ordinacijama iskusnih kolega koji bi im mogli biti mentori i time im čak i pomoći u odabiru moguće specijalizacije.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.