Davanje kredita kao populacijska mjera za ostanak u gradu

Studenti s prebivalištem na području grada Križevaca mogu u bilo koje vrijeme doći u banku i u njoj podići kredit, za koji im Grad subvencionira kamatu u stotpostotnom iznosu. Tu praksu gradska uprava prema studentima provodi već tri godine, zahvaljujući poslovnom ugovoru kojeg ima sa Societe Generale Splitskom bankom, no kako se vjeruje da ta pogodnost nije dovoljno poznata svim tamošnjim studentima, u Podrumskoj je dvorani Hrvatskog doma upriličena prezentacija o mogućnostima kreditiranja studenata u Križevcima i županiji.

Za gradski kredit može se javiti svaki Križevčanin koji pohađa preddiplomski, diplomski ili poslijediplomski studij, jer nema ograničenja u broju odobrenih kredita – rekli su na prezentaciji gradski pročelnik za društvene djelatnosti Mladen Tenodi i gradonačelnik Branko Hrg. Mjesečni iznos na koji student može računati jest 700 kuna, i može ga primati do kraja studija. Bitno je, objašnjeno je, da student ne plaća mjesečnu kamatu od 6.5 posto, već to na sebe preuzima Grad, ali student pritom nije lišen svih obaveza. On, naime, mora redovito upisivati godine studija, kako bi mogao dobivati svoje mjesečne rate. Dozvoljeno je doduše pauziranje ili pad jedne godine, no za to vrijeme ostaje bez “džeparca.”

Na predstavljanju, koje je osim studenata okupilo i njihove roditelje, što je pokazalo da se i oni zanimaju za kreditne uvjete, istaknuto je da ovaj način potpore studentima ipak nije bezazlen.

– To je klasični gotovinsk kredit gdje postoji dužnik i sudužnik, tj. jamac – kazala je Gordana Berend iz Splitske banke. Krediti su, čulo se, podnošljivi u idealnom slučaju kad student izvršava svoje obaveze, no u suprotnom mora vraćati i iznos i kamatu. Zasad 94 studenata ima ovako ugovoren odnos s bankom, a još njih 23 prima iznos od 500 kuna iz gradskog proračuna.

– Ovime se motivira mlade da završe studij u roku – dodao je Tenodi. Ta je činjenica posebno istaknuta, jer će oni koji polože sve u roku, a ostanu živjeti u Križevcima, biti oslobođeni vraćanja kredita.

Kredit im se pretvara u stipendiju, čime se, poručeno je, ostvaruju i populacijske mjere, jer se potiče ostanak stručnjaka u gradu.

Preporučeno je ugovoriti fazu po fazu kredita, odnosno ne sve odjednom, već najprije, primjerice, za 3, a potom još na dvije godine. Križevci s bankom nude dvije mogućnosti – kredit za studentske potrebe – tijekom vremena korištenja korisniku sjeda 700 kuna mjesečno, ili za troškove školarine, što se daje jednokratno i vraća se odmah. Student s bankom ugovara vrijeme otplate, te plaća ulazne troškove, a mora imati i jamca. Za one slabijeg imovinskog statusa jamac će biti Grad.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.