Auto-Info: Novi Seat Ibiza 1.4 16V Sport


Od kada se počela proizvoditi, pa i dan danas Ibiza je najznačajniji Seatov model. Od same najave, pa do lansiranja na tržište bila je jasna njegova glavna namjena – postati lider u klasi gradskih automobila. Nova Ibiza se od stare razlikuje gotovo u svemu. Dizajnerski su potpuno drugačije, a i korištena je potpuno nova VW-ova platforma. Navedena platforma produžuje međuosovinski razmak automobila za 7 mm i proširuje trag 30 mm sprijeda i 33 mm straga. Sve to dovelo je i do izmjena na sustavu upravljača te je tako dobiven novi, veći automobil koji je značajno evoluirao što se tiče performansi ovjesa, upravljanja i kočenja.


Kod ovog automobila naglasak ostaje na dizajnu. Jasno, ono što se skriva ispod poklopca motora je itekako bitno, no o tome ćemo kasnije. Seatovi kupci su većinom mlađi, stoga zahtijevaju malo agresivnije automobile, koji dizajnerski nisu dosadni. To im španjolci i nude. Nova Ibiza dizajnirana je po konceptu „dizajn strijele“ u kojem niži položaj prednjih svjetala i rešetke hladnjaka automobilu daje sportsku, snažniju siluetu. Linije započete na prednjem djelu automobila protežu se duž cijelog boka i spajaju se na stražnjem. Straga jasno dominiraju svjetla i veliki branik te tako tvore skladnu cjelinu.


Unutrašnjost je zadržala sportski duh vanjštine. Prvo što vam u oči upada jest sportski kožni upravljač i sportska sjedala sa odličnim profilom. Središnja konzola lagano je zakrenuta prema vozaču, a pokazivači na instrumentalnoj ploči sportski su udubljeni. Sve tipke su na odgovarajućem mjestu tako da možemo zaključiti kako je ergonomija na vrlo visokom nivou. Upotrebljavani materijali su kvalitetni, ali ne odskaču previše od konkurenata. Gumeni materijali odlično su rješenje, ali nekoliko detalja sa tvrdom plastikom možda i nije najbolja solucija. Završna obrada je vrhunska i tu nemamo niti jedne zamjerke. Zahvaljujući već spomenutom novom podvozju, nova Ibiza nudi veću udobnost u vožnji, više prostora i više praktičnosti. Tome u prilog ide i najveći prtljažni prostor u klasi sa ukupnim kapacitetom od 292 litre. Hvale vrijedni su i pretinci za odlaganje raznih sitnica kojih ne nedostaje, pogotovo oko vozačevog mjesta. Nova Ibiza jest velika, ali će se ljudi višeg uzrasta možda osjećati malo skučeno na upravljačkoj poziciji, ali to je više optički. Upravo je upravljačko mjesto napravljeno tako da vas fiksira na jednoj poziciji radi boljeg upravljanja. Sportska sjedala pružaju odličnu bočnu potporu i nema šanse da vas bilo koji zavoj izbaci iz pozicije. Upravo će vozaču biti najugodnije u ovom automobilu, pogotovo kada primijetite kako je lagano naći idealnu poziciju za upravljanje. Sjedalo je podesivo po visini, a i upravljač po dubini. Testirani Seat ima mjesta za ukupno 5 putnika, i neće biti problema smjestiti ih u automobil, ali na poseban komfor ne možete računati, ipak se tu radi o malom gradskom automobilu.


Testirana Ibiza došla je sa 1.4-litrenim benzinskim motorom snage 86 KS sa 132 Nm okretnog momenta, dostupnim od 3.800 okr/min. Navedeni motor nalazi se u sredini ponude. Ispod njega je još 1.2-litreni agregat snage 70 KS te 1.6 sa 105 konja. Performanse nisu impresivne, ali su zadovoljavajuće s obzirom na namjenu automobila. U gradskim gužvama ni 1000 KS ne znači ništa, a ovih 86 konja dovoljno je za ubrzanje od 12,2 sekunde do 100 km/h. Dovoljno za ubrzanja od semafora do semafora gdje nećete uočiti nedostatak snage. Nažalost na otvorenim cestama i prilikom pretjecanja primjetan je nedostatak i tu ćete htjeti imati 1.6-litreni motor. No, testirani agregat pokazao se vrlo elastičnim. Kada obrtaljka uđe u područje najvećeg okretnog momenta, automobil odlično poteže, a i zvuk motora će vas tjerati na još jači pritisak gasa. Prilikom vožnje na autocesti, Ibiza se ponaša slično konkurenciji. Buke u automobilu ima, ali se svejedno može normalno razgovarati i pri brzini od 140 km/h. Vratimo se mi na upravljač. Sportski, kožni sa profilom oku je ugodan, a i ruci. Upravljač odlično leži u ruci i vrlo je direktan. Istina, čim smo vidjeli automobil to smo i očekivali, ali se zaista pokazao boljim nego smo na početku mislili. Mjenjač je također za svaku pohvalu. Vrlo je precizan i hod je kratak tako da brza zakucavanja iz brzine u brzinu neće predstavljati problem. Sve u svemu možemo reći kako se tu radi o temperamentnom vozilu.


Više na Auto-Info.hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.