Kombajn mijenja 70 ljudi i pobere 40 tona

Berba u Križevačkim vinogradima
       
Među trsjem u Križevačkim vinogradima Badela 1862 u Širokom Brezju  nije se ovih dana čuo veseli žamor i pjesma berača jer je umjesto njih grožđe pobrao stroj koji vuče traktor brzinom od tri kilometra na sat. Posebni kombajn zamijenio je čak 70 berača i skida 40 tona grožđa u osam sati rada, što je osobito važno za lošeg vremena kao jučer kad kiša usporava ljudski rad.

Autobus do Fajerovca
U okolici nedostaje i zainteresiranih berača premda  mogu dnevno zaraditi 170 kuna, pa se za berbu u Badelovim vinogradima u Fajerovcu svakog jutra iz grada autobusom voze 22 berača jer ih se u gornjoriječkom kraju našlo samo njih osam.

– Ovogodišnja berba inače obećaje dobru kapljicu križevačke graševine zahvaljujući 18 posto sladora grožđa, iako godina i nije pogodovala vinogradarima jer je olujno nevrijeme u više navrata donijelo tuču koja je smanjila urod – objašnjava Valent Skoković, voditelj proizvodnje u Križevačkim vinogradima. Zadovoljan je mladim vinogradima graševine u Greberancu i Širokom Brezju, zasađenima prije pet i četiri godine, kojima su nakon oluja posljednjih tjedana najviše prijetila jata čvoraka.

– Tjerali smo ih topovima za plašenje jer bismo inače ostali bez grožđa, kao i mnogi vinogradari, a spasili su se jedino oni koji su postavili plastične mreže od rolo bala za sjenažu – naglašava Skoković. Najavljuje da će se u Greberancu nagodinu pripremiti još 10 hektara državnog zemljišta pa će se plantažni vinogradi graševine u Greberancu, Širokom Brezju i Fajerovcu povećati na 90-ak hektara. Grožđe se iz Križevaca zasad još prevozi na prešanje u Sveti Ivan Zelinu, no neslužbeno doznajemo da se od iduće godine primarna prerada počinje raditi u Križevcima.

Poznata i u svijetu 

Već dugo Badel najavljuje da će u Križevcima otvoriti vinariju, od toga se preklani odustalo, otkako se ulagalo u tvornicu vode u Apatovcu. Po svemu sudeći, u planovima tvrtke križevačka graševina opet dobiva počasno mjesto osobito otkako se vino barrique okitilo odličjima, a u njegovu svjetsku kvalitetu uvjerio se i kapetan Anton Gold  koji na svojim plovidbama za časnike od dobavljača u lukama traži samo križevačku graševinu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.