Plaće smanjene, prijete i otkazi

KRIŽEVCI – Urušava li se carstvo saborskog zastupnika Stjepana Fiolića (HDZ) ili je većinski vlasnik Centra za reprodukciju u stočarstvu Hrvatske samo odlučio taj Centar odvesti iz Križevaca u neki drugi grad, pitanja su koja si postavljaju Križevčani otkako se pročulo da zaposlenici primaju minimalnu plaću od 2100 kuna te da im se najavljuju otkazi.

Iako je nekad u Jugoslaviji najveći Centar i nadalje prvi na hrvatskom tržištu po udjelu prodaje svinjskog i bikovskog sjemena tržištu, šezdesetak zaposlenih u sjedištu u Križevcima i Zagrebu u neizvjesnosti je i strahu od otkaza. Zaposlenici koji su ovisno o stručnoj spremni i zaduženju imali plaće od dva do pet puta veće od minimalca govore da je minimalac reakcija vlasnika na sindikalne akcije koje su uslijedile nakon što je poslovodstvo najavilo, navodno, tek prvu “rundu” otkaza koja je predviđala otkaze za 14 zaposlenih.

Jedna od sindikalnih mjera bilo je i nastojanje da se potpiše kolektivni ugovor kojim bi se, među ostalim, definirala i otpremnina za radnike koji su prisiljeni otići iz tvrtke. No, kako tvrde zaposlenici, vlasnik i poslovodstvo zasad izbjegavaju zahtjeve radnika u vezi s kolektivnim ugovorom. U Centru raste ogorčenost i jer se sumnja da neki zaposlenici nisu na minimalcu te im se navodno ostatak isplaćuje “na ruke”. Radnici su ljuti na vlasnika koji im je smanjio plaće i upozoravaju da je nedavno na farmi Centra u križevačkom Lemešu sagrađeno jahalište u koje je uloženo nekoliko stotina tisuća kuna, a zbog slabe iskorištenosti već je zaraslo u korov.

Pretpostavke da Fiolić namjerava Centar premjestiti u neku drugu sredinu neki zaposlenici argumentiraju i neostvarenim, a nekoliko godina najavljivanim, planovima dogradnje i adaptacije sjedišta Centra u Potočkoj ulici te također neostvarenim planom otvaranja klinike za liječenje konja u Lemešu.

Vlasnika Fiolića danas nismo uspjeli kontaktirati jer nam je u sjedištu tvrtke Mesnica Fiolić rečeno da je na sjednici Sabora, no direktor Centra Pero Božić izjavio nam je da “nema govora o preseljenju Centra iz Križevaca”. Rekavši da će nam više moći reći idući tjedan kad dođe u Križevce, tek je kratko prokomentirao da je “činjenica da su plaće smanjene i da imaju problema s nelojalnom konkurencijom i damping cijenama”.

Fiolić u Centru u Križevcima ima 81 posto udjela
Centar za reprodukciju u stočarstvu Hrvatske utemeljen je u Križevcima još 1948. godine, s primarnim zadatkom suzbijanja stočnih spolnih bolesti putem umjetnog osjemenjivanja. Stjepan Fiolić 2004. kupuje 31,7 posto dionica Centra za 1,7 milijuna kuna, a 2006. postaje većinski vlasnik sa 81 posto udjela, i to dokapitalizacijom – unošenjem polovine farme Vukovina.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.