U knjižnicu stigao prvi roman Quentina Tarantina

Stručno-znanstveni odjel

ČITANJE KAO TRANSFER: KNJIGE ZA SAMOPOMOĆ, PSIHOTERAPIJSKI ROMANI I TRANSFORMACIJSKO TERAPIJSKI UČINCI ČITANJA / Iva Žurić Jakovina. – Zagreb: Durieux, 2021.
Literatura za samopomoć sve je prisutnija u suvremenom društvenom i kulturnom polju, a studija Čitanje kao transfer: knjige za samopomoć, psihoterapijski romani i transformacijsko-terapijski učinci čitanja Ive Žurić Jakovine daje pregled povijesti njezina nastanka i razvoja.

Autorica razrađuje terminologiju, definiciju i klasifikaciju knjiga za samopomoć i psihoterapijskih romana te analizira njihove žanrovske odrednice zajedno s implikacijama i razlozima njihove tržišne uspješnosti.
Žurić Jakovina otvara mogućnost da se na čitanje književnih tekstova u širem smislu, koji nisu samo knjige za samopomoć ili psiho-terapijski romani, gleda kao na transformacijsko-terapijsku djelatnost, te se usmjerava na proces književnog transfera kao temeljnog mehanizma terapijskog učinka čitanja tvrdeći da ti učinci utječu na modifikaciju, konstrukciju i rekonstrukciju identiteta čitatelja.
https://www.bib.irb.hr/641314


Beletristika

BILO JEDNOM U HOLLYWOODU / roman Quentina Tarantina; s engleskoga prevela Mirna Čubranić. – Koprivnica: Stilus knjiga, 2022.

Dugo iščekivani prozni prvijenac Quentina Tarantina! Urnebesno zabavan, brutalan i povremeno šokantan roman temeljen na njegovu filmu nagrađenom Oscarima.
Iz recenzije New York Timesa: „Prvi roman Quentina Tarantina, posudimo frazu iz njegovog romana, jest jako ukusan napitak… Odlučio je još jednom ispričati priču, a usput ostaviti i mjesta za ono do čega mu je stalo – stare filmove, muško prijateljstvo, priču o osveti i iskupljenju, glazbi i stilu. Pri tome ostavlja dojam kako je pričanje priče koja se čita u dahu lagan pothvat, ali upravo je to najteži trik od svih.“
https://www.wish.hr/quentin-tarantino-bilo-jednom-u-hollywoodu/


Knjige za mlade

KRIVE SU SEKA I SEKA / Zoran Pongrašić. – Zagreb: Knjiga u centru, 2021.

Kad si tinejdžer onda ne smiješ baš najpažljivije slušati što ti roditelji govore. A i ako slušaš moraš se pretvarati da ne slušaš. Moraš gledati na sve strane osim u roditelja. A ako gledaš u roditelja onda obavezno moraš kolutati očima, i napadno kimati glavom, i glasno uzdisati u smislu da da da sve sam to već milijun puta čuo. Čak i ako nisi nijednom dosad. Jer tako to ide s tinejdžerima i njihovim roditeljima.
https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi/knjige/knjige-za-mlade/knjizevnost/krive-su-seka-i-seka


Dječji odjel

GLAZBENA KUTIJA: 1. DOBRO DOŠLI U PANDORIJU / crtež i boja Gije; scenarij Carbone ; [prijevod Tina Dunjić Mesmmer]. – Zagreb: Barbatus, 2021.

Otputujte s Nolom u čarobni svijet Pandorije i otkrijte kakve se tajne kriju u njezinoj glazbenoj kutiji… Glazba koja dopire iz glazbene kutije koju je Nola dobila od svoje mame Anne za 8. rođendan očarava svakog tko je čuje. No, nitko osim Nole nije primijetio da se u kutiji krije i djevojčica koja izgleda kao da poziva u pomoć… Nola daje sve od sebe da pokuša razumjeti što djevojčica u kutiji želi reći, no istinu saznaje tek kada se smanji i uđe u glazbenu kutiju. I prekrasni, ali i opasni svijet Pandore najednom otkrije svoje pravo lice.
https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi/knjige/knjige-za-djecu/strip/glazbena-kutija-1-dobro-dosli-u-pandoriju


20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.