‘Kalnikovci’ u Italiji otpjevali najdojmljiviju skladbu

S Međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova održanog prošlog vikenda u talijanskom gradiću Azzanu Decimu, pjevačice i pjevači Hrvatskog pjevačkog društva "Kalnik" iz Križevaca vratili su se ovjenčani priznanjem za najsugestivniju i posebno dojmljivu izvedbu skladbe iz svojeg programa. Riječ je o Posebnoj nagradi žirija "Maestro Matteo Valbusa", koju je HPD "Kalnik" zaslužio za američku folk-pjesmu "Shenandoah".

Sedmo izdanje ovog zborskog natjecanja sastojalo se od radionice zborskog pjevanja i natjecateljskog dijela u kojemu su nastupili ženski, muški i mješoviti zborovi iz Austrije, Hrvatske, Italije i Slovenije.

U sklopu zborskog seminara članovi stručnog povjerenstva, ugledni glazbenici, glazbeni pedagozi i zborovođe iz Austrije, Hrvatske, Italije, Slovenijevi Švicarske, M° Jože Fürst, M° Bojan Pogrmilović, M° Andrè Vandebosch, M° Fritz Unterweger i M° Alessandro Maurutto polaznike su učili vokalnim tehnikama, pravilnoj upotrebi glasovnog i pjevnog aparata i muskulature glave te pjevačkom izražavanju.
Mješoviti zbor HPD "Kalnik" je u natjecateljskom dijelu programa, kategoriji mješovitih zborova izveo pet pjesama na hrvatskom, mađarskom i engleskom jeziku, u rasponu od pučkih zabavnih do ozbiljnih i melankoličnih.

U predvečerje natjecanja u Azzanu Decimu, hapedeovci su u petak navečer gostovali u općini Reani del Rojale, gdje su u župnoj crkvi u mjestu Qualso otpjevali koncert zahvale domaćinima koji su ih i ugostili u sjedištu alpinaca, veteranima elitnog roda talijanske vojske, danas humanitarnoj organizaciji.

Stotinjak sudionika natjecanja u subotu je navečer u crkvi u središtu Azzana prisustvovalo završnoj svečanosti gdje su pjevali skladbe iz seminarskog programa te svi zajedno "Aleluju".

Prvu nagradu u konkurenciji ženskih zborova dobio je zbor Vokalna skupina Vinika iz Dobrova v Brdih u Sloveniji, među muškim zborovima prva je nagrada pripala zboru Voci del Pasubio iz Isole Vicentine u Italiji a najbolji od mješovitih zborova i dobitnik velike nagrade Azzana Decima je zbor Hrast iz Doberdòa del Lago u Italiji.

Predsjednik žirija natjecanja, maestro Bojan Pogrmilović kazao je kako je "konkurencija zborova na ovogodišnjem natjecanju bila najjača do sada te da natjecanje sve više prerasta okvire gradića Azzana".
Usprkos problemima u organizaciji s kojima su se susretali u Azzanu, kao i činjenici da su na putovanju bili u čak 4 autobusa, križevački pjevači su zadovoljni svojim pjevačkim nastupom.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.