Glazbom ‘molili’ za Markovo svetište


Kakav je čovjek i vjernik bio svetac Marko Križevčanin i što možemo naučiti iz njegova životnog puta koji je mučenički skončao 7. rujna 1619. u slovačkim Košicama, čulo se u nedjelju ne samo u Križevcima na misnom slavlju prijepodne u Gornjem gradu, nego i u Zagrebu, gdje je Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog izabrana kao središnje mjesto ovogodišnje proslave blagdana tog zaštitnika grada, županije, tiskanih medija i jedinog sveca Zagrebačke nadbiskupije.


Koncert Križ nek ti sačuva ime, upriličen s ciljem populariziranja svetog Marka i izvan granica Križevaca, u “hramu glazbe” predstavio je križevačke glazbene uzdanice – tamburaški i puhački orkestar, mješoviti zbor, vokalne sastave i soliste te poznate hrvatske izvođače.


Cijeli događaj, protekao u zabavno-duhovnom tonu i podsjećanju na sveca koji je “rastjerivao nemoral i opačine svog doba i u politici i u vjeri”, bio je uvod u dobrotvornu akciju kojom će se širiti štovanje njegova imena i djela.


Križevački glas i zvuk u Zagrebu ukazao je i na želju da se uredi svetište Marka Križevčanina, za što je već poslana inicijativa Vladi RH da dodijeli 10 hektara državnog zemljišta kod crkve u Koruškoj, u svrhu moguće izgradnje toga objekta.


Pokrovitelj koncerta, ministar Damir Polančec stoga je obećao da će Vlada razmotriti prijedlog o poklanjanju zemljišta. U to vjeruje i križevački župnik vlč. Krešimir Žinić, kazavši da sveti Marko svetište i zaslužuje.


Gradonačelnik Branko Hrg posebno je pak pohvalio sve izvođače kao i Udrugu za promicanje znamenitih Križevčana dr. Stjepan Kranjčić, bez čije predsjednice Tanje Baran, rečeno je, ne bi bilo ni nastupa Križevčana u Lisinskom.


Trosatni koncert na kojem su izvedene i scene s Križevačkim štatutima, vidjelo je blizu 2000 ljudi, mahom pristiglih organizirano autobusima iz Križevaca.


Na pozornici Lisinskog i za mikrofonom su se inače redom izmjenjivali, što uz orkestralnu, orguljašku ili zborsku pratnju, što u a cappella izvedbama i vjerskim recitacijama – Zoran Homen, Vlasta Kliček, Tamburaški orkestar Glazbene škole Alberta Štrige, Gradski puhački orkestar Križevci, flautistice Ana Iverac i Jelka Vukobratović, tenor Nikša Radovanović, sopranistica Mira Vlahović, orguljaš Ozren Bogdanović, sopranistica Barbara Othman, Jacques Houdek, sopranistica Ivanka Boljkovac, tubist Josip Kapović, klapa Sagena, Rene Medvešek, harfistica Marija Mlinar, sopranistica Ana Fortuna, Kvartet Gubec, Tomislav Baran, Adam Končić, ženski sastav Bube, ženski VIS Allegro, Hrvatsko pjevačko društvo Kalnik, Tomislav Martić, Lejdi Oreb, Daniela Sisgoreo Morsan, flautistica Eni Amidžić i Marko Perković Thompson. U foajeu dvorane na štandovima su svoje djelovanje promovirale križevačke ustanove i udruge.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.