Ina osigurava oko milijun kuna za istraživanje bušotine u Križevcima

TOPLA VODA Hoće li biti što od izvora na Ratarnici

S krajem kupališne sezone trebaju početi dopunska istraživanja bušotine tople vode na Ratarnici, na zemljištu Visokog gospodarskog učilišta, otkrivenoj prije više od 20 godina. Voda iz bušotine će se pustiti u bazen radi analize koja bi jednom zauvijek trebala pokazati isplati li se ulagati u izvor.

 
 

Izjavio je to danas križevački gradonačelnik Branko Hrg, rekavši da je istraživanje dogovoreno prošloga tjedna sa županom Darkom Korenom i predstavnicima Ine, koja osigurava 1,14 milijuna kuna.

Upravo Ina je i otkrila toplu vodu na 1200 metara dubine, s temperaturom od 60 stupnjeva, ali s tek oko 3,5 litre u sekundi, što je bilo premalo za ekonomsko iskorištavanje. Sada se spominje mogućnost grijanja srednjih škola, Učilišta i sportske dvorane,  čak i natkrivanje bazena.

Topla voda bi se koristila i za zagrijavanje plastenika i staklenika za uzgoj povrća i cvijeća. Osim o količini vode isplativost iskorištavanja ovisi i o interesu ulagača, a samo za uređenje izvora trebalo bi namaknuti oko 20 milijuna kuna. U razgovore gradske vlasti i Ine o radovima na bušotini ni ovaj put, kao ni u proljeće, nije uključen VGU. Dekan Vinko Pintić doznao je to od novinara, suzdrživši se komentara, primijetivši da bi bilo pristojno da o tome bude i službeno obaviješten.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.