Kada van iz laboratorijske ‘štalice’?

Biomedicinski laboratorij u Križevcima, kamo svakodnevno deseci pacijenata iz grada i okolice idu vaditi krv, već je godinama u, blago rečeno, groznom stanju – fasada puca, okolo raste korov, u uskoj čekaonici ljudima pada tlak, a laboranti se unutra međusobno sudaraju. Godinama se isto tako razgovara i o njegovu uređenju ili preseljenju, a o tome i zdravstvu općenito na križevačkom radiju su zborili i koprivničko-križevački župan Darko Koren i gradonačelnik Branko Hrg.

– O laboratoriju se već dugo priča, a budući da ove godine to pitanje nije riješeno, nagodinu će se u županiji osigurati oko 700.000 kuna za preseljenje u bolje prostore – kaže Koren. Dodaje da bi to bio dovršetak ulaganja u križevačko zdravstvo, koje je od županije, kaže, u posljednje 4 godine dobilo više financijske ‘injekcije’ nego u prijašnjih 40 godina!

Prema svemu sudeći novi prostori za biomedicinske pretrage bit će u trećoj zgradi križevačkog Doma zdravlja, u kojoj su bile liječničke ordinacije. Na mjestu sadašnje ‘kućice’ od 120 kvadrata, u kojoj se šest djelatnika jedva kreće, planira se napraviti parkiralište.
Dok se to ne realizira pacijentima ostaje tiskati se u maloj čekaonici koja, prema nekima, podsjeća na štalicu. Zimi se unutra grije, no ljeti nema ni ventilatora koji bi rashladio prostor.

Križevci su, podsjetimo, već ranije županiji uputili zahtjev za odvajanjem svojeg Doma zdravlja iz okrilja županijskog, čime bi se stvorila "pravna osobnost", sjedište Doma bilo bi u Križevcima, a shodno tome, očekuje se i bolja briga i raspolaganje sredstvima u zdravstvu.

Koren kaže da je takvo izdvajanje iz županije različito od onoga što su Križevci postigli s osnovnim školama, kojima su od 1. siječnja ove godine formalno postali osnivači. No napominje da moguće izdvajanje i preustroj službi neće nimalo ugroziti građane-pacijente i njihova prava, jer se to "neće raditi ishitreno već će pitanje rješavati – struka."

I dalje je aktualno pokretanje doma za starije i nemoćne osobe u Križevcima. Ponovljen je stav da je najpogodnije otvoriti depandansu koprivničkog doma. Za tu ustanovu, predviđenu unutar bivše vojarne, u rujnu bi trebala stići lokacijska dozvola, pa će, Hrgove su riječi, krenuti i natječaj za projektnu dokumentaciju. Bitno je, složili su se gradski i županijski čelnik, da budući dom uđe u mrežu ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.