Ponovo arheološka iskapanja u Brezovljanima

Kako se prije oko 5.000 godina prije naše ere živjelo na području današnjeg naselja Brezovljana u općini Sveti Ivan Žabno, šestu godinu za redom nastoje arheološkim istraživanjima otkriti djelatnici Gradskog muzeja Križevaca. Lokalitet potječe iz mlađeg kamenog doba i pripada posebnom Brezovljanskom tipu sopotske kulture, a dosadašnjim istraživanjima, kaže kustosica arheologinja križevačkog Muzeja Lana Okroša Ružić, obuhvaćena je površina od 970 četvornih metara.
– Dosadašnja iskopavanja upućuju na postojanje jednog većeg organiziranog naselja, s podjelom na stambeni, radionički kao i kultni dio naselja, odnosno dio koji je bio namijenjen odvijanju određenih obreda.

Ovogodišnjim istraživanjima tijekom kolovoza namjera je prikupiti nova saznanja o izgledu naselja upravo između dijela gdje se radilo i stanovalo te kultnog dijela, što će upotpuniti ukupnu sliku izgleda naselja iz mlađeg kamenog doba. U ekipi koja će počevši od 8. kolovoza dva tjednja raditi na lokalitetu Brezovljani, osim križevačke muzealke Lane Okroša Ružić bit će i dvije studentice arheologije te pet radnika na ručnom iskopu zemlje. Po 15.000 kuna u ovogodišnja istraživanja uložili su Ministarstvo kulture i Županija koprivničko-križevačka, a 5.000 izdvojila je Općina Sveti Ivan Žabno.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.