Auto-Info: Novi – Citroen Nemo HDi 70 600 Furgon


Kako su gradovi sve veći i sve natrpaniji automobilima i drugim prijevoznim sredstvima, tako i prijevoznici pate od manjka prostora. Potaknuti tim pitanjem, Citroen je odlučio napraviti malo, pokretno i kompaktno dostavno vozilo – Nemo. Zahvaljujući kompaktnim dimenzijama, optimiziranoj prostornosti i štedljivim karakterom novi Nemo savršeno će odgovarati kupcima malih furgona. Testirani Nemo smješten je na početak ponude Citroenovih lakih gospodarskih vozila, kako cijenom tako i dimenzijama.

Prednji dio vozila predstavlja spoj modernog i robusnog. Sve to naglašava poklopac motora izduženih linija na kojem se nalaze „chevroni“ velikih dimenzija. Prednja svjetla s glatkim staklom smještena su tako da su zaštićena od manjih udara kako bi se smanjili eventualni troškov popravka. Cijelu sliku upotpunjuje veliki i izdašan odbojnik. Pogledate li Nema sa bočne strane, steći ćete dojam kako se radi o većem vozilu nego što zapravo jest. Široke i izbačene blatobrane nadopunjavaju bočne zaštite kojima je također svrha smanjiti štetu na vozilu prilikom laganijih udara. Stražnji dio izveden je na način kako bi olakšao utovar / istovar. Četvrtastog je oblika, niskog utovarnog praga sa krilnim vratima.


Unutrašnjost Nema nas uvelike podsjeća na onu iz monovolumena. U kabinu se komotno mogu smjestiti dvije osobe. Prostora ima dovoljno između sjedala i za odlaganje nešto većih predmeta, kao to su torbe i sl. Kako ne bi nedostajalo mjesta za razno razne stvarčice koje dostavljačima znače život, Citroen je testirani model opremio mnoštvom pretinaca na vratima, između sjedala i ispod volana… Ono najpraktičnije je zasigurno držač papira smješten iznad središnje konzole koji se da spustiti prema vjetrobranskom staklu ukoliko nema potrebe za njim. Unutrašnjost ne izgleda zapanjujuće. Korišteni su jeftini, robusni materijali, a završna obrada je na visokom nivou. Naravno, nismo ni očekivali high-class materijale u jednom dostavnjaku. Sjedala su ugodno tvrda, daju se podesiti u svim smjerovima i ugodna su na kratkim i dužim relacijama. Razina opremljenosti Nema vrlo je pohvalna i može se usporediti sa opremljenosti jednog gradskog automobila. Sve je u ponudi, od putnog računala do parkirnih senzora.


Dužina podnice tovarnog prostora iznosi 1,52 m, širina između blatobrana 1,05 m, a maksimalna visina 1,18 m. Zbrojeno i pomnoženo dobivamo zapreminu koja doseže 2,5 m³ sa 610 kg korisne nosivosti. Pohvalno za malenog dostavnjaka. Kako bi se lakše tovarile stvari, utovarni prag praznog vozila udaljen je od tla 53 cm.


Što se same vožnje tiče, Nemo se ne razlikuje puno od osobnih automobila. Glavna razlika je povišena pozicija sjedenja koja pruža puno bolju preglednost. Prilikom naglih ulazaka u zavoje dolazi jedino do malo izraženijeg naginjanja, ali ni to nije prestrašno. Razina buke nažalost nije slična onoj iz klasičnih automobila. Tako će vožnja Nema na 130 km/h zahtijevati privikavanje, jer ukoliko želite razgovarati sa suputnikom morati ćete malo napregnuti glasnice. Servo upravljač napravljen je kako bi olakšao vožnju u gradskim gužvama, tako je i u gradu bio savršeno odmjeren no, za otvorenu cestu je mrvicu prelagan. Dizelski 1.4 agregat snage 70 KS dovoljno je jak za sve potrebe modernog obrtnika. Motor je uparen je sa 5-stupanjskim mjenjačem koji ima odlično odmjerene brzine. Kočnice su na visokom nivou i ne pokazuju znakove umaranja niti nakon nekoliko uzastopnih naglih kočenja. Ovjes solidno upija manje neravnine, ali ima problema sa većim „grabama“ na koje tu i tamo možete naletjeti. Što se same sigurnosti Nema tiče, može se reći kako je radnik siguran u njemu. Karoserija je napravljena kako bi smanjila ozljede prilikom sudara što upotpunjuju serijski ugrađeni zračni jastuci.

Cijeli test pročitajte ovdje.

Vezano

Komentari su zatvoreni.