Osamsto građana ne križa križevačke perivojne trgove


S gotovo osam stotina potpisa punoljetnih osoba, građanke i građani Križevaca, kao i oni iz drugih gradova koji u Križevcima rade, preferiraju i rado posjećuju, u protekla su tri dana iskazali kako se ne slažu s projektom preobrazbe gradskih trgova kakvu imaju namjeru provesti gradski čelnici i jedno križevačko građevinsko poduzeće. Peticiju za odgodu radova na uređenju dvaju trgova u uskom središtu Križevaca ovoga su vikenda provodili predstavnici inicijative "Ne križaj Križevce!", s ciljem pokretanja široke rasprave u svrhu iznalaženja kvalitetnog rješenja obnove trgova zadovoljavajućeg za sve njegove stanovnike i prema uzusima stručnjaka.


Inicijatori akcije ističu kako njihovo djelovanje nije usmjereno rušenju grada i protiv potrebnog uljepšavanja Strossmayerovog i Nemčićevog trga, već k poštivanju stečenih kulturnih vrijednosti i očuvanju urbane matrice i prirodnih formi po kojima je naš grad bio poznat i jedinstven i prije cijelog stoljeća. Prema predloženom projektnom rješenju, veliki dio trenutnog perivojnog trga izgubio bi svoju parkovnu cjelinu, s čime se potpisnici peticije nimalo ne slažu.


Imajući u vidu podršku stručnjaka iz područja arhitekture, povijesti umjetnosti i urbanizma, u inicijativi "Ne križaj Križevce!" očekuju kako bi pri reviziji postojećih rješenja o zahvatu na trgovima, nadležna ministarstva trebala uzeti u obzir mišljenje građana koji se protive radikalnoj preinaci urbanog prostora. Glas svojih građana moralo bi uvažiti i gradsko čelništvo, investitor i začetnik projekta koji bi trebao stajati više desetaka milijuna kuna iz kredita i prireza građana.


Peticija "Ne križaj Križevce!" sljedećega tjedna se nastavlja i na internetu, a građani također mogu kontaktirati inicijatore na mobitel 095 8317 200 i dostaviti im zelene letke s potpisima prijatelja, poznanika i sugrađana koje su sami prikupili.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.