Auto-Info: Novi – Volvo S80 D5 Summum AWD


Novi Volvo S80 pravi je izbor za poslovne ljude koji u automobilu ne žele privlačiti veliku pozornost kao što se to događa u automobilima konkurencije. Ovim vozilom dobit ćete željenu diskreciju. Ukoliko se odlučite za kupnju upravo ovog vozila, dobit ćete klasično profinjenu i čvrstu švedsku limuzinu vrlo bogate opreme i moćne mehanike.

Prva generacija ovog modela predstavljena je davne 1998. godine kao nasljednik koliko-toliko uspješnog modela S90. Druga generacija predstavljena je prije dvije godina na ženevskom auto salonu. Taj model bio je dorađen, ali zadržan je, može se reći isti stil koji je malo ušminkan prema aktualnim trendovima. Limuzina je narasla u svim smjerovima zajedno sa međuosovinskim razmakom što se osjeti u kabini.


Pitate se što je sa švedskom sigurnošću? Sigurnost je ostala na nivou. Kabina je sa svih strana ukrućena trostrukim ojačanjima i uz sve moguće sustave aktivne i pasivne sigurnosti daje vam osjećaj kao da se vozite u tenku. Tome pridonose još i dva sustava sigurnost. Sustava za zaštitu vratnog dijela kralježnice (WHIPS) i zračne zavjese (IC). Ovi sustavi su napravljeni kako bi minimalizirali ozljede prilikom stražnjih i bočnih udaraca. Vrlo pohvalno s obzirom da je sigurnost najvažnija stavka svakog automobila.


U unutrašnjosti prevladava instrumentalna ploča. Na prvi pogled se može činiti kako ima previše „tipki“, no u praksi je to malo drugačije. Lako se naviknut na moderan dizajn središnje konzole i jednostavno je rukovati njome. Za one najzahtjevnije tu su odlične „fotelje“ kojeimaju mjesta i za najveće. Podešavanje sjedala ide elektronski, a kako se na koži ne bi znojili pobrinut će se ventilacija koja je integrirana u sjedala (ventilirajuća i grijana sjedala). Na dugim relacijama su vrlo udobna, dok jedina zamjerka ide na premali bočni oslonac. Stražnja klupa također je prostrana i nećete imati problema smjestiti visoke suputnike straga na dužim relacijama. U svakom slučaju, kabina je gospodska!


Ispod dugačkog poklopca motora nalazi se filigranski dorađeni 5-cilindarski common-rail dizelaš zapremine 2401 ccm koji razvija 185 KS pri 4000 okr/min. Užitak već počinje paljenjem ove zvijeri! Sportski karakter ovoj limuzini daje 400 Nm okretnog momenta dostupnog od 2000 okr/min. Biti ćete zahvalni na tolikom momentu kada stisnete papučicu gasa. S obzirom na težinu od 1816 kg ubrzanje je vrlo pohvalno. Volvo ubrzava s mjesta do 100 km/h za svega 8,9 sekundi, a kazaljka se neće zaustaviti do 220 km/h. Iako nije napravljen za divljanje, isprobali smo i te karakteristike i možemo reći kako ima tendenciju predupravljanja. No, to se neće tako lako dogoditi s obzirom na svu elektroniku i 4×4 pogon koji konstantno radi. Na automatski mjenjač ne možemo se požaliti jer je svoj posao odradio vrhunski bez obzira na način vožnje.

Više na Auto-Info.hr

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.