Tuča uništila kalničke vinograde

Tuča veličine lješnjaka zatekla je večeras oko 19 sati mještane općine Kalnik. Oborina je ostavila teške posljedice na vinogradima u Borju i Šopronu, ponajviše nasade plemenitih sorti vinogradara Ivana Šafrana i tek posađeni vinograd Tihomira Lisjaka. Tuča je poharala i nasade Vilima Cara, koji nam je pokazivao posljedice.

Njemu je stradala frankovka i graševina, i to na dva lokaliteta u Borju, gdje nas je jaka kiša s grmljavinom ponovno rashladila oko 19.40. Tlo je bilo puno ledenih kuglica, loza oko stupova smrskana…I Carevi usjevi pšenice nisu pošteđeni večerašnje tuče kakvu mještani ne pamte zadnjih godina.

V. Posavec također nas je odveo do svog vinograda u kojem je šteta, kaže, nesaglediva, dok je student agronomije Antonio Šafran procijenio da bi nepogoda na njegovom vinogradu mogla donijeti i 60.000 kuna štete.

Svi se slažu da će vinograde, za razliku od ostalih poljoprivrednih kultura koje su stradale, ali će se ih se moći lakše popraviti, biti vrlo teško obnoviti, pogotovo one višegodišnje, jer su nasadi doslovno uništeni.

Jako nevrijeme javljalo se u nekoliko navrata, trajući sveukupno više od jednog sata, a o snazi svjedoče i razbijena vjetrobranska stakla na automobilima i prozorska stakla na nekoliko kuća u naselju Šopron.

Načelnik općine Kalnik Božidar Kovačić sutra će predložiti koprivničko-križevačkom županu Darku Korenu da proglasi stanje elementarne nepogode za općinu Kalnik, nakon što se obiđe tučom pogođeno područje.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.