Nemčić s novim modnim detaljem

Bista književnika, putopisca i domoljuba Antuna Nemčića u središnjem parku u Križevcima, koji nosi njegovo ime, dobila je danas novi modni dodatak. Križevčani su naime Nemčiću vezali crvenu kravatu, u znak poštovanja prema književniku koji je kravatu pronosio Europom kao znak hrvatske kulture. "Oblačenje" je održano u povodu turističke priredbe 41. Križevačkog velikog spravišča i 110 godina od postavljanja biste, djela autora Rudolfa Valdeca.

Svjedoci koji su imali potvrditi da Nemčiću kravata elegantno stoji bile su pripadnice povijesne križevačke djevojačke garde koja je čuvala bana Jelačića, članovi postrojbe šibenske gradske straže koji su kravatu i svezali na tri metra visoku bistu, križevački gradonačelnik, varoški sudac Spravišča, Gradski puhački orkestar Križevci te Nikola Albaneže, predstavnik ustanove Academia Cravatica i direktor Muzeja kravate u osnivanju, koji je spomenuo da je Nemčić bio prava europska ličnost.

Ovaj kulturni performans je međutim narušavao stroj koji je, dva metra od biste, napuhavao topli zrak u velike tobogane za djecu. Stroj je bučio i unatoč pristojnoj molbi organizatora Spravišča da ga se ugasi.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.