Križevačka poduzetnička zona proglašena najuspješnijom u Hrvatskoj

PODUZETNIŠTVO

Prva križevačka poduzetnička zona u Ulici Nikole Tesle najuspješnija je u državi po izboru Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, a koje je Gradu dodijelilo kristalnu nagradu sa znakom radišnoga mravca.

Gornji Čret
Nagradu je gradonačelniku Branku Hrgu predao ministar gospodarstva i potpredsjednik Vlade Damir Polančec ovog vikenda tijekom nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu u Šibeniku.

Prilikom izbora u nadmetanju s više od 100 poduzetničkih zona u cijeloj zemlji križevačka je zona pobijedila zahvaljujući brojnosti 28 proizvodnih i uslužnih tvrtki na 57 hektara i s 950 zaposlenih.

U njezino uređenje uloženo je 24,5 milijuna kuna, od toga je s 17,5 milijuna kuna najviše izdvojio Grad, oko 4,5 milijuna ministarstva te 450.000 kuna Koprivničko-križevačka županija.

– Priznanje je svakako poticajno za naš grad i poduzetnike, koji rade i posluju u ovoj zoni, koju zapravo i ne treba reklamirati – objašnjava Hrg jer gotovo da i nema slobodnih gradilišta.
Ostalo je na bivšem sajmištu još 10.000 četvornih metara, na koje računa talijanska tvrtka MEP, jedan od vodećih europskih proizvođača alatnih strojeva za građevinarstvo.

Ona je već otkupila 25.000 četvornih metara gradilišta, koje se ovih dana priprema za gradnju tvornice, prve izvan Italije, kao rezultat suradnje Križevaca s prijateljskim gradićem Reana del Rojale kod Udina, gdje je sjedište MEP-a.

S Mađarima i Slovencima Hrg je uvjeren da će dobiveno priznanje biti dopunska potvrda ozbiljnosti s kojom Križevci počinju uređivati novu poduzetničku zonu na Gornjem Čretu uz državnu cestu i željezničku prugu kuda će prolaziti brza cesta.

Zato se očekuje i dobar odziv poduzetnika iz zemlje i inozemstva, s obzirom i na to da je Gornji Čret dobio potporu iz pretpristupnih fondova EU u sklopu zajedničkog projekta uređenja zona zajedno s Naguyatadom u Mađarskoj i Postojnom u Sloveniji.
Budući ulagači imat će olakšice u oslobađanju i smanjenju poreza na tvrtku te komunalne naknade kao što su to imali i poduzetnici u zoni Nikole Tesle.

Oslobađanje doprinosa

Ivan Knok, bivši zamjenik ministra poduzetništva u Vladi Ivice Račana, napominje da je i sam podupirao uređenje Tesline i raduje ga priznanje. No, mišljenja je da bi grad, ipak morao ulagače osloboditi plaćanja komunalnog doprinosa.

– Radi se o znatnim ulaganjima koja odmah na početku opterećuju ulagače, pa vjerujem da bi potpuno oslobađanje potaknulo poduzetnike da kupe preostale čestice u Teslinoj – predlaže Knok.
Zasad se komunalni doprinos smanjuje na polovicu za gradnju hala preko 5000 prostornih metara, a za 25 posto od 1000 do 5000 prostornih metara.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.