Vojarna napokon oživjela (bar na dva dana)


Predajom zahvalnica i priznanja najuspješnijim odredima u nedjelju je u Križevcima završeno 5. zborovanje Saveza izviđača Hrvatske. Najveće godišnje okupljanje pripadnika izviđačke organizacije ove je godine okupilo oko 1500 djece, mladih i odraslih iz 47 odreda iz cijele Hrvatske. Vjerni načelima skautskog pokreta o čuvanju i boravku u prirodi te druženju, u Križevcima su se okupili pod motom (Do)živimo dah prošlosti.


Izviđački logor sa stotinama šatora upriličen je u šumarku bivše križevačke vojarne, a tamošnji tereni poslužili su za razne izviđačke aktivnosti.


Igre poletaraca i pčelica održavane su i po cijelom gradu, a sudionici iz cijele zemlje na taj su način upoznali i križevačku prošlost i kulturu, obzirom da su mogli posjetiti i lokalne znamenitosti.


"Svi suveniri su razgrabljeni, gosti su prezadovoljni organizacijom, a mi odazivom i druženjem" – istaknuo Stjepan Vrhovec, starješina odreda Kalnik, organizatora zborovanja.

Uz dvodnevnu razonodu kojoj nije naškodila ni jutarnja nedjeljna kiša, kroz tridesetak igara i hranu po izviđačko-vojničkoj recepturi, priređenu u krugu vojarne, izviđače su u subotu zabavljale i domaće mažoretkinje i tamburaši. Vrhunac zborovanja postignut je paljenjem logorske vatre usred poligona u vojarni i potom prsnućem vatrometa.


Uz oganj su pjevani izviđački napjevi, koji su se nastavili i na velikoj pozornici u logoru. Adhoc grupice izviđač(ic)a same su kreirale zabavni program, baš kako to priliči i kakvom ljetnom kampu.

Saznali smo da su križevačko zborovanje posjetili i američki skauti, pohvalivši organizaciju koje se ne bi posramilo ni najveće svjetsko okupljanje izviđača jamboree.


Zbivanje koje je četama Hrvata izvana napučilo cijeli grad, pohvalile su i gradske vlasti. Zacijelo i zato što je time golemi prostor bivše vojarne, oživio, barem na dva dana.


Do početka ostvarivanja planova prenamjene u civilne svrhe (prema nekim naznakama to bi najprije trebalo biti uređenje srednje škole najesen), prostor se pokazuje kao idealan upravo za masovke poput sajmovanja i zborovanja. Možda ne bi bilo naodmet namijeniti ga i za dovođenje kakvog grandioznog glazbenog događaja!

Vezano

Komentari su zatvoreni.