Zaplešite s križevačkim KUD-om


Kulturno-umjetničko društvo Križevci obavještava zainteresirano građanstvo da tijekom čitave godine prima nove članove, bez obzira na starosnu dob. U radu s članovima organiziraju tjedne probe sekcija u velikoj sportskoj dvorani OŠ Ljudevita Modeca, i to ponedjeljkom i srijedom mali folklor od 19h, a veliki od 20h. Tamburaška sekcija probe ima četvrtkom i petkom od 19 do 22 sata. KUD-ovci povremeno održavaju i škole, poput "Uskrsne škole folklora" koju su prije mjesec dana, pod pokroviteljstvom Grada Križevaca, na Pagu organizirali za vlastite i članove KUD "Stjepan" iz Velikog Ravna.


Folkloraši u dobi 5-55 godina su u tjedan dana intenzivno živjeli s folklorom, pjesmom i tamburama, a uz unaprjeđivanje repertoara i koreografije, pod stručnim voditeljstvom Josipa Šatraka, bavili su se i izradom uzoraka za narodne nošnje te pletenica. Od mnoštva snimljenih fotografija one najbolje će biti uvrštene u kalendar za 2009. godinu koji je u pripremi.


U posljednjih nekoliko godina križevački KUD intenzivno radi na izradi "Nošnje križevačkog kraja" za koju su, uz veliku pomoć Mirjane Benko i gradskih muzeja Križevaca, Varaždina i Zagreba, prikupili informacije o izgledu i strukturi nošnje. Uskoro očekuju i službenu verifikaciju nošnje pod tim imenom,a već je sašiveno pola tuceta ženskih i tucet muških nošnji te ostale odjeće i obuće, poput haljetaka, gaća, košulja, čizmi i šešira. Za takvo opremanje potrebna su znatna sredstva pa je uprava društva, koju čine predsjednica Snježana Rožman, tajnica Ružica Katalenić i blagajnica Jasna Brekalo, posebno ponosna na svaki novi komad opreme.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.