Belani podučava nove križevačke strijelce

U podrumu Osnovne škole Vladimir Nazor u Križevcima puca se! Dva puta tjedno dolje se okupljaju dječaci i djevojčice, učenici Škole, preuzimaju u ruke puške, ciljaju i… pogađaju! Čine to od prošle jeseni, otkada je razvojačeni branitelj Branko Belani u školi aktivirao streljačku sekciju Kluba Križevci 1252.On je u razgovorima sa školskim ravnateljem Ivanom Novoselom brzo našao zajednički jezik i interes da se ponovno pokrene slobodna i vanškolska aktivnost streljaštva, prekinuta još prije Domovinskog rata, tijekom kojega je oružje služilo za sve samo ne za sportske i rekreativne svrhe.


Škola je ustupila prostor za vježbanje gdje se, dakle, pucalo i u predratno doba, a u nabavi streljačke oprema od velike je pomoći bila i Udruga branitelja liječenih od PTSP-a Sveti Marko Križevčanin, čiji je i Belani član.

"Dio zračnih pušaka, opremu, municiju i mete dobili smo od 2006. godine osnovanog kluba Križevci 1252., koji je inače sljednik kluba Kalnik. U uređenju prostora uz školu pomogao je i grad, pa u podrumu imamo zadovoljavajuće uvjete za vježbanje, ističe Belani, koji je još u bivšoj državi bio precizan i uspješan strijelac zračnom puškom. 1984. bio je majstor strelac na razini Hrvatske, a u dosege ubraja i titulu prvaka Makedonije u kojoj je 1986. služio vojni rok.

"Ta diploma iz pucanja zračnom puškom je rijetkost koju nikad nitko neće ponoviti", s ponosom će izjaviti razvojačeni branitelj, koji je s učenicima-mladim strijelcima koje trenira uvijek spreman i na ozbiljnost i na gađanje šalama.

Među šestero učenika koji su već stekli pucačko iskustvo su po tri dječaka i djevojčice koji se natječu u županijskoj ligi i pucaju sve kategorije i discipline. Služe se zračnim puškama serijske izrade, koje bi drhtale u ruci i onome koji je prošao vojsku, no oni ih drže čvrsto i čini se da ih je strast prema streljačkom sportu uspješno pogodila. Ivan je iz 7. razreda i trenira 4 mjeseca.

"Super se osjećam, dobro je nišaniti i gađati, i kad primim pušku i kad sudjelujem u natjecanju" – kaže dečko koji je među naraštajima koji neće služiti vojni rok.

Doroteja je također sedmašica i puška joj već dobro leži. Ispaljuje po 20 metaka bez problema u metu udaljenu 10 metara i veliku svega nekoliko centimetara.

"To je sport za živce, sviđa mi se, a ostale cure i dečki koji se time ne bave ne vide ništa čudno."

Glas o pucnjevima u podrumu i rezultatima školskih strijelaca utjecalo je na četu od još tridesetero djece – od petaša do osmaša – da se pridruži Klubu.

Branko Belani kaže da će za sve morati naći mjesto i organizirati vrijeme za treninge, ako doista žele ući u to. Hvali napredak sadašnjih strijelaca koji gađaju sve bolje, preciznije i sigurnije, što će na djelu imati priliku vidjeti, najavljuje, i gradonačelnik Branko Hrg, na streljačkom kupu ovih dana u povodu Dana Grada. Belani najavljuje da će se i Hrg latiti puške i odaslati koji metak.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.