‘NATO na referendum’ podržalo 400-tinjak Križevčana


Građanska inicijativa prikupljanja potpisa hrvatskih birača za raspisivanje referenduma o članstvu Hrvatske u NATO-u završila je prošle subote, kad je istekao zakonski rok u kojem se trebalo prikupiti 10% potpisa birača na osnovi kojih bi Hrvatski sabor morao raspisati referendum. Prema još uvijek privremenim podacima, na 138 potpisnih mjesta u 84 grada, uključujući i 6 stranih država, prikupljeno je 124971 potpisa (od čega je 2.2% nevažećih) što čini nešto manje od 3% potpisa birača. Među gradovima s održanom peticijom bili su i Križevci, zahvaljujući angažmanu volontera udruge K.V.A.R.K. te studenata i profesora Visokog gospodarskog učilišta.

Iako do preciznog broja nismo uspjeli doći, prema procjenama organizatora u Križevcima je prikupljeno oko 400 potpisa. Koordinator Saša Lončarić kazao je za Križevci.info kako su se akciji odazvali pretežno građani starije životne dobi, dok je odaziv mladih izrazito malen, što pokazuje nisku razinu njihove zainteresiranosti i upućenosti u političke procese u zemlji. Peticija je bila pokušaj nevladinih organizacija da senzibiliziraju javnost o bitnim pitanjima, a sam odaziv na nacionalnoj razini najbolji je komentar građanskog aktivizma u Hrvatskoj, istaknuo je Lončarić.

U priopćenju za javnost nacionalnog Organizacijskog odbora akcije "NATO na referendum" stoji da je ovime ipak napravljen značajan korak građanskog društva u borbi s političkom apatijom i rezignacijom, te sustavnim zanemarivanjem glasa javnosti. Sukladno postignutim rezultatima, uputit će Saboru tri zahtjeva – za raspisivanjem referenduma o ulasku Hrvatske u NATO savez, za izmjenom Zakona o referendumu te za pokretanjem procedure utvrđivanja točnog broja birača.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.