Počela Kranjčićeva godina


Polaganjem vijenaca i svijeća na posljednje župnikovo počivalište na Gradskom groblju i misom u župnoj crkvi sv. Ane u kojoj je stolovao 16 godina, u Križevcima je u četvrtak službeno počela teći Godina dr. Stjepana Kranjčića, svećenika koji je među križevačkim katolicima poštovan kao da je svetac. Misno euharistijsko slavlje vodio je pomoćni biskup zagrebački Vlado Košić, rođen u Petrijancu odakle je bio i sam Kranjčić. Košić je o njemu govorio kao o čovjeku i svećeniku punom mara, požrtvovnosti, zbog čega ga pamte i 40 godina nakon smrti. Upravo je 10. travanj 2008. kao obljetnica smrti dr. Stjepana Kranjčića uzeta kao početak Godine, koju provodi Udruga za promicanje znamenitih Križevčana, a koja se u nastavku imena časti i imenom Stjepan Kranjčić.


Svjetovni dio godine otvoren je iste večeri u Likovnoj galeriji prigodnom izložbom fotografija, odnosno Fotografske uspomene na dr. Kranjčića, koje su mnogi njegovi suvremenici imali pohranjene u privatnim fotoalbumima. Da one budu objedinjene i objelodanjene zaslužni su članovi Udruge koji su fotke posudili od križevačkih obitelji, a za izlaganje ih je tehnički pripremio i prilagodio galerijskom prostoru autor postava Zoran Homen.


Oko stotinjak fotografija tako prikazuje Kranjčića od njegove mladosti, zaređenje za svećenika, službovanje u Križevcima, prizore s hodočašća na koja se često upućivao i predvodio ih. Značajan dio fotografskog opusa otpada na snimke ispraćaja omiljenog Kranjčića 16. travnja 1968., kada ga je u posmrtnoj povorci od središta grada do Gradskog groblja pratilo vjerničko mnoštvo. Kroničari kažu da je to jedan od većih pogreba u Križevcima uopće.


Predsjednica udruge za promicanje znamenitih Križevčana, mr. Tanja Baran, na otvorenju izložbe u atriju galerije zahvalila je svima koji su omogućili realizaciju izložbe jer su izvadili slike iz svojih škrinja. Baran je ponovila da je Kranjčićeva godina pokrenuta radi oživljavanja sjećanja i uspomena na župnika koji je bio na glasu svetosti.


O njegovim dobrim djelima, istaknula je, prikupljena su i dokumentirana svjedočanstva ljudi kojima je Kranjčić i danas nezaboravan svećenik, živi svetac, te, kako se izrazio jedan od tih svjedoka, danas počasni građanin Križevaca Vladimir Kranjčević – "onaj koji je bio svećenik od glave do pete, odlučan, pun povjerenja."


Premda se Kranjčića osobno, poput T. Baran, ne sjeća ni on, gradonačelnik Branko Hrg kazao je kako se njime moramo ponositi, diviti mu se i živjeti život kako ga je Kranjčić živio.


Izložbu fotografija dostojanstveno je i skromno otvorio biskup Košić. U Likovnoj galeriji se izložba fotografskih uspomena na svećenika s glasom svetosti može razgledati do subote 19. travnja. Već prve večeri neki su posjetitelji pronašli sebe, otkrivši se na tim davnim crno-bijelim fotozapisima iz vremena kad je vjeru u gradu posredovao župnik Stjepan Kranjčić.


Zabavni program na izložbi priredili su Zagrebački bogoslovski oktet i dobitnica Porina Željka Marinović duhovnim pjesmama te Tomislav Baran čitanjem dijela svjedočanstava o Kranjčićevoj svetosti i recitiranjem Kranjčićevih pjesama.

Vezano

Komentari su zatvoreni.