Neotkrivena priroda sela Stupe


Sunčana nedjelja dala je jučer priliku Križevčanima uživati u izletničkim aktivnostima i prirodi koju nudi okolica. U dijelu podno Kalnika zapadno od Apatovca te istočno od Vratna nalazi se malo selo Stupe, u velikoj dolini u obliku srpa, kako je krajolik opisao poznati križevački planinar i ljubitelj prirode Stjepan Jembrek. Do Stupa se može doći iz Križevaca cestom preko Glogovnice kroz Jarčane i Grujice, a posljednji dio puta vodi makadamskom cestom.

Selo danas ima tek nekoliko kuća u kojima žive usamljeni starci i obitelji koji se bave proizvodnjom drvenog ugljena. U blizini je i jezerce u kojem navodno ima riba. Unatoč gotovo napuštenom selu, nešto življe je u zaseoku Knoki, gdje je u samom brdu obnovljen nekadašnji podrum pa danas predio oko te zemunice u privatnom vlasništvu može upućenijima poslužiti kao izletište, s izrađenim drvenim stolovima i klupama.

Stupe su kao izletište odabrali i članovi lokalnog off-road kluba s obiteljima i prijateljima, koji su dan proveli u treningu brdovitim dijelom tog kraja ili pak u egzibicijskim vožnjama za oduševljenu publiku koritom obližnjeg potoka. Dok su jedni uživali u šetnji ili pripremali nedjeljni roštilj, drugi su radili na proljetnom čišćenju i uređivanju izletišta.

Od ostalih zanimljivosti svakako vrijedi obići lokaciju nekadašnje partizanske bolnice iz 2. svjetskog rata u šumi nedaleko Stupa, do koje su uređeni pristupni putevi i označene staze.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.