Valentinu Puževskom nagrada za životno djelo

Križevčanin Valentin Puževski umirovljeni je sveučilišni profesor i promicatelj lika i djela Svetog Marka Križevčanina

KOPRIVNICA – Županijska skupština u petak će raspravljati o dodjeli javnih prizanja u povodu Dana županije. Za nagradu za životno djelo predložen je Križevčanin Valentin Puževski, za najviše uspjehe u radu i osobite zasluge u prosvjeti kao i u međuljudskim odnosima. Puževskog su za nagradu predložili križevački župnik Ivan Žufika i križevački gradonačelnici od 1990. godine Stjepan Palijan, Antun Blažinčić, Roko Bašić i Branko Hrg.

Valentin Puževski 77-godišnji je umirovljeni sveučilišni profesor i doktor pedagogijskih znanosti koji je uvelike pridonio prosvjeti te promicanju Svetog Marka Križevčanina.

– Smatramo da je to mali znak zahvale za nesebičan rad koji je ostavio trag u našem gradu i županiji – obrazložili su predlagači koji navode kako Puževski štuje i živi nauk Svetog Marka Križevčanina.

– Da Puževski živi nauk Svetog Marka svjedoči gesta da je prije tri godine svoju kuću u Malom Potočecu ustupio za stanovanje siromašnom bračnom paru s troje djece, a on je preselio u obiteljsku kuću svoje sestre – napisali su župnik Žufika i križevačkik gradonačelnici.

Nagrade za doprinos ugledu i pomociji Koprivničko-križevačke županije trebali bi dobiti Športsko društvo Podravac iz Virja u povodu stote obljetnice postojanja i rada, Visoko gospodarsko učilište iz Križevaca za provođenje obrazovne i znanstveno-istraživačke djelatnosti. Za iznimno postignuće u protekloj godini nagrade će dobiti DVD Veliki Otok za promicanje vatrogastva i uspjehe na vatrogasnim natjecanjima te Klub za starije osobe Mariška za skrb o osobama starije životne dobi. Zahvalnice Koprivničko-križevačke županije dobit će Podružnica Hrvatskog liječničkog zbora Koprivnica za uspjehe postignute u zdravstvu, Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec u povodu 80. obljetnice rada, a Forum žena Đurđevac za postignuća na područjima od vitalnog interesa za život i rad žena i djece na području Đurđevca i okolnih općina. Zahvalnice će dobiti i Udruga Potkalnički plemenitaši za postignute zasluge na području turističkog i kulturnog razvoja te Tomislav Majetić iz Svetog Ivana Žabnog za rad na području šahovskog usavršavanja mladih naraštaja.

Odbor za dodjelu javnih priznanja nije imao lagani posao, naime u konkurenciji za deset županijskih nagrada pristiglo je čak 28 nominacija. Za nagradu za životno djelo, uz Puževskog, bili su predloženi Mladen Pavković, Dražen Podravec, Krunoslav Heidler i Martin Sagner.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.