Nezaboravna križevačka noć uz Balaševe pjesme


Portet mog života, Lunjo, Čovek za koga se udala Buba Erdeljan, Slow Motion… samo su neke od pjesama legendarnog novosadskog kantautora Đorđa Balaševića koje nisu izveli članovi (Ne)normalni Balašević Tribute Benda jučer u ispunjenom Klubu kulture u Križevcima. Nakon gotovo troipolsatnog glazbenog užitka bez stanke i s dva bisa, prema riječima pjevača i gitarista Nenada Jelenkovića, takva divna publika zaslužuje ponovni susret uz Đoletove pjesme. Dvjesta i pedeset razdraganih duša pljeskom je najbolje pokazalo odobravanje, u potajnoj želji da jednog dana i sam Đole posjeti Križevce.

Koncertni uvod s pjesmom Devedesete izveo je glavni vokal, dok su se ostali članovi vojvođanskog benda pridruživali na pozornici Kluba kulture: Mia Kovačević na violini, Kristijan Mlačak na tenor saksofonu, Srđan Stojanac na bas gitari, Dragan Jovanović za bubnjevima, Petar Milojević uz klavijature i kao najmlađi član Branislav Đorđev na harmonici.

U prvom dijelu koncerta publika je jednostavno upijala i pjevala stihove uz autentičnu glazbenu izvedbu pjesama poput D-moll, Ćaletova pesma, Noć kad sam preplivao Dunav, Ringišpil, Još jedna pesma o prvoj ljubavi, Saputnik, ili se opuštala uz izvedbe Slabo divanim madžarski, Namćor, Olelole, Sin jedinac, Živeti slobodno, Ja luzer?.

U jednom od vrhunaca večeri, na veselicu Hej, haj, baš nas briga prvih je nekoliko redova u publici spontano formiralo kolonu u kojoj su zajedno zaplesali pripadnici različitih generacija, od srednjoškolskih do srednjovječnih. Veselu atmosferu podgrijavale su Devojka sa čardaš nogama, Mirka, Baby Blue, Boža zvani Pub, Još jedna pesma o maloj garavoj itd.

Nenad nije propustio priliku da, u maniri legendarnog Đoleta, spomene publici najsvježiju anegdotu s hrvatske granice prošli četvrtak kad ih, unatoč urednim papirima, strogi carinik nije propustio pa su osječki koncert odgodili za nedjelju nakon križevačkog. To je produljilo njihov boravak u Križevcima što je bila izvrsna prilika, između ostalog, za Nenadov intervju za emisiju Ne dirajte mi krugove Ratka Matića, koja na Radio Križevcima ide ovog utorka od 17 sati.

Mlađu publiku posebno su dojmile svevremenske Priča o Vasi Ladačkom, Lepa protina kći, Svirajte mi "Jesen stiže dunjo moja" te Pesma o jednom petlu, a stariji su guštali uz Oliveru, Slovensku, Provincijalku i Naposletku. (Ne)normalni su izveli i dvije pjesme koje već dugo nisu dio Balaševićeva koncertnog repertoara – Samo da rata ne bude i Ne lomite mi bagrenje.

Koncert je završio izvedbom Odlazi cirkus, kako ih je donedavno i sam Đole s bendom The Unfuckables običavao završavati. Jedna majica festivala, koja je ovaj mjesec vrlo tražena i omiljena roba, poslana je preko gostiju do poznate adrese u ulici Jovana Cvijića u Novom Sadu. Organizatori ovomjesečnog festivala udruge K.V.A.R.K. i P.O.I.N.T. od srca zahvaljuju svim Križevčanima i posjetiteljima iz Zagreba, Koprivnice, Siska, Đurđevca i drugih gradova koji su ovu glazbenu večer učinili jedinstvenom i nezaboravnom. Do idućeg Culture Shocka i novih druženja!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.