Koncertni ‘kontrapunkt’ Zrenjaninskog kulturnog vikenda


U subotnjoj večeri Zrenjaninskog kulturnog vikenda u Klubu kulture u Križevcima, u okviru Culture Shock Festivala, nastupila su dva vojvođanska sastava – Memlah i Impurita. Iako gotovo suprotnog glazbenog izričaja, oba izvođača su u energičnoj dvosatnoj svirci dosljedno predstavila vlastitu autorsku glazbu, koja se podžanrovski kreće od duba do hardocorea. Istu večer uoči koncerta postavljena je i likovna izložba "Pozdrav iz Zrenjanina" mlade umjetnice Gabrijele Parigros, s osam velikih plakata koji satirički kritiziraju urbanu arhitekturu Zrenjanina.


Pred četrdesetak posjetitelja Kluba kulture najprije je stupio trojac iz MemlahaMiloš Kralj na basu, Darko Kurjak za bubnjevima i Aleksandar Martinov na gitari. Iako u punom sastavu čine petorku, u Križevcima su nastupili u klasičnoj rock postavi, bez trube i klavijatura, što je njihov zvuk začinilo malo manje u znaku jazza, a više drum’n’bassa te ambijentalne glazbe.


U potrazi za izdavačem pripremili su promotivni nosač zvuka s osam instrumentala, od kojih su na njihovom profilu servisa MySpace.com najslušanije Memlah, Supernova i Dubog. Dodatna zanimljivost vezana uz bubnjara jest da isti instrument svira i u legendarnim Partibrejkersima, pa su promotori Kluba kulture uspostavili kvalitetan kontakt i s tim inozemnim izvođačem.


Četvorka iz ImpuriteKvobek za bubnjevima, Sale na basu i Pavle na gitari s pjevačem Rabasom, izašla je na scenu Kluba kulture oko ponoći. Već su prvim izvedbama potvrdili svu furioznost kojom im opisuju kao metal hardcore i kažu da su beskompromisni underground otkad postoje, već osam godina.


Možda i prežestoko za neke lokalne pripadnike supkulturnih skupina koji su tada napustili klub, Impuritanci su buntovnički opjevali socijalne i druge životne teme koje su zajedničke mnogim generacijama mladih s ovih prostora. Album Multicrap, koji su snimili prije gotovo dvije godine, distribuirali su poklonicima kao limitirano DIY DVD-izdanje.


Uz koncert, u subotu su također predstavljena glazbena i tiskana izdanja Kulturnog centra Zrenjanina, gdje su posjetitelji mogli prelistati i kupiti Zrenjaninski strip almanah, kultno izdanje koje je ponovo tiskano nakon 30 godina.

Vezano

Komentari su zatvoreni.