S biljnim otpadom planuli i 16 požara otvorenog prostora

Od 39 ovogodišnjih požara u Koprivničko-križevačkoj županiji, čak 15 buknulo je na otvorenom i počinilo štetu od 164.000 kuna. Nakon zime ljudi su dočekali prve toplije dane i počeli s radovima na okućnicama, u voćnjacima i vinogradima, pa je učestalo i spaljivanje biljnog otpada. Pri tom većina građana, unatoč kaznama ne pridržava se ni lokalnih odluka o komunalnom redu ni zakonskih odredbi, rekao je voditelj inspektorata pri Policijskoj upravi Ivan Matosović.
– Osoba znači koja izazove požar kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 100.000 do milijun kuna, ili kaznom zatvora od 30 do 60 dana. Osoba koja izazove požar iz nehaja, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 kuna.

Takav izdatak nikome nije poželjan, a još manje tragične neželjene posljedice, pa vas policija i vatrogasci pozivaju da se pridržavate osnovnih pravila.
– Zabranjeno je spaljivanje trave i biljnog otpada noću, za vrijeme jakoga vjetra te u blizini šuma i objekata podložnih zapaljenju. Također, zemljište na kojemu se vrši spaljivanje potrebno je izolirati od ostalih površina na kojima se nalaze poljoprivredne kulture, šume i objekti podložni zapaljenju da bi se izbjegla mogućnost nekontroliranog širenja vatre.

Minimalna udaljenost mjesta spaljivanja od gospodarskih objekata mora iznositi 20 metara, a ako je u blizini šuma, vatru smijete zapaliti najmanje 200 metara udaljeni od nje, i to samo na posebno određenim mjestima i uz mjere opreznosti koje odredi vlasnik šume. Osoba koja vrši spaljivanje mora biti punoljetna i ne smije se udaljiti dok vatra nije u potpunosti ugašena, upozorio je Matosović.

Izbjegne li ipak kontroli, treba odmah obavijestiti vatrogasce na 93, policiju na 92 ili županijski centar 112 te započeti s gašenjem požara.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.