Juvančić pohvalio Klub kulture i zahvalio na ‘oživljavanju’ svojeg filma


Obilježavanje Međunarodnoga dana žena nije zaobišlo zbivanja na Culture Shock festivalu. Prikazivanjem filma "Svi moji krajolici", dokumentarističke biografije povjesničarke umjetnosti Željke Čorak, organizatorice festivala, udruge K.V.A.R.K. i P.O.I.N.T. iz Križevaca pokušale su odati priznanje svim znanim i neznanim umjetnicama i samozatajnim kreativnim pojedinkama u dominantno patrijarhalnom okruženju. Gost projekcije u sklopu "Filmskog frtalja" danas je bio i sam dramaturg i redatelj ovog ostvarenja, Hrvoje Juvančić.


Ovaj je novinar i kazališni redatelj, pisac knjige "Rock, MTV i američki kulturni imperijalizam", široj publici poznatiji kao idejni tvorac, urednik i voditelj dokumentarnog serijala "Genetsko podrijetlo Hrvata", prikazivanog prošle godine na Hrvatskoj televiziji, kazao kako je priča oko filma zanimljiva iz više razloga. Nakon što je 2000. godine u suradnji s kanadskom televizijom snimljen, prikazivan je dva puta, da bi potom publika na njega zaboravila. "Drugi" život film je dobio 2005., kad je Juvančić iz sjedišta Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) u Parizu, dobio obavijest kako su "Svi moji krajolici" ušli među 20 najboljih filmova posvećenih ženama.


"Drago mi je što je upravo simpatična ekipa iz Križevaca odlučila i drugi put oživjeti film, na čemu sam joj zahvalan", istaknuo je autor uvodeći gledatelje u prikazivanje dokumentarca o stručnim i životnim putevima i pejsažima Željke Čorak, koja je kao stručnjakinja za arhitekturu i urbanizam 19. i 20. stoljeća gostovala i u našem gradu.
Hrvoje Juvančić je nakon projekcije razgledao prostor Kluba kulture, zanimajući se za mogućnosti priređivanja interaktivnih kazališnih predstava na sceni Kluba.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.