Križevački Dom zdravlja na putu osamostaljenja

Dvije teme okupile su u Križevcima članove gradskog Povjerenstva za zdravstvo i socijalnu skrb i voditelje pojedinih djelatnosti u križevačkoj ispostavi Županijskog Doma zdravlja. Kako je bilo i najavljeno nakon inicijative iznesene na Gradskom poglavarstvu, prvo je zdravstvenim djelatnicima pojašnjen prijedlog o izdvajanju križevačkog iz sustava županijskog Doma zdravlja. Nezadovoljni dosadašnjim odnosima u tom braku, medicinari su dali podršku osamostaljenju, kaže gradonačelnik Branko Hrg, pa će biti oformljen Odbor koji treba staviti na papir postojeće stanje te dobre i loše strane izdvajanja Doma zdravlja.
– Nije bilo tu  nikakvih, da tako kažem, niti optužaba na ničiji račun ni bilo što drugo. Mi stvarno želimo staviti stvari na papir i reći: ‘Ako bi bilo ovako, imat ćemo to, to i to, ako bude ovako imat ćemo ovo’ i da odvagnemo koja nam je bolja varijanta, što je bolje za građane ovog našeg područja. Uglavnom, dojam je da stanje ovakvo kakvo je nije dobro i da jednostavno nema djelatnosti, nema službe gdje nema velikih problema.

Kad bude sačinjeno izvješće, ponovno će se sastati Povjerenstvo i djelatnici Doma zdravlja, kao i Poglavarstvo, te odlučiti o idućim koracima prema osnivaču, Koprivničko-križevačkoj županiji, koja bi ta prava i obaveze imala i dalje.
– Županija je ionako osnivač, bilo jednog ili dva ili tri doma zdravlja – svejedno, gradovi i općine nisu osnivači, kaže Hrg.

Gradonačelnik Hrg je poprilično uvjeren da će Križevci ponovno imati samostalnu zdravstvenu ustanovu, makar će za to trebati nešto vremena. A za drugi problem raspravljen na sastanku proširenog Povjerenstva, formiranje pričuvnih timova hitne medicinske pomoći za slučajeve akutnih infarkta, vjeruje da se može ostvariti puno brže.

Stoga će se uskoro  održati sastanak s liječnicima obiteljske medicine, vozačima i medicinskim osobljem koji će činiti ekipe u pripravnosti i mijenjati djelatnike hitne pomoći dok oni prevoze akutnog bolesnika u Zagreb. Kad sustav bude uspostavljen, naknade za pripravnost koštat će križevački proračun oko tisuću kuna dnevno.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.